Raport NIK: stosowanie “E” bez kontroli, statystyczny Polak spożywa rocznie 2 kg „ulepszaczy”

Przeciętny polski konsument spożywa rocznie 2 kilogramy sztucznych dodatków do żywności – wynika z raportu opublikowanego przez Najwyższą Izbę Kontroli. Stosowanie „ulepszaczy” odbywa się bez odpowiedniego nadzoru, a długofalowe skutki zdrowotne narażenia na te substancje są trudne do ustalenia. System nadzoru nad stosowaniem substancji dodatkowych – takich jak konserwanty, barwniki, emulgatory czy wzmacniacze smaku – w produktach spożywczych kuleje. To najłagodniejsza ocena, jaką można mu wystawić. Według opinii NIK „nie gwarantuje on pełnego bezpieczeństwa żywności”, ale prawda wydaje się nieco bardziej ponura. W praktyce nie wiemy bowiem: – jaka jest faktyczna ilość substancji dodatkowych w poszczególnych produktach, – jaka jest … Czytaj dalej Raport NIK: stosowanie “E” bez kontroli, statystyczny Polak spożywa rocznie 2 kg „ulepszaczy”