Udostępnij

#EkoTechnologie. Atomizer do kranu, „kompostownik” dla restauracji i kiosk z energią słoneczną

18.02.2019

Technologie zmieniają świat, często na lepsze. Opisujemy innowacyjne rozwiązania, które mogą pomóc w efektywniejszym zagospodarowaniu zasobów, ograniczyć szkody ekologiczne wynikające z działalności ludzkiej i zwiększyć komfort życia w sposób przyjazny dla środowiska naturalnego.

Nozzle. Sposób na oszczędzanie kranówki

Jak ograniczyć zużycie wody do minimum bez nadmiernych wyrzeczeń? Genialnej w swej prostocie odpowiedzi na to pytanie dostarcza Altered, startup z siedzibą w Sztokholmie. Jego flagowy produkt nosi nazwę Nozzle. To montowany na kranie atomizer, który rozprasza strumień wody, nadając jej formę „mgiełki”.

Jest ona wystarczająco gęsta, by umożliwić umycie rąk, opłukanie warzyw, a nawet wymycie naczyń. Jednocześnie końcówka pozwala na zaoszczędzenie nawet 98 proc. wody, którą normalnie zużywamy do tego typu czynności. Rezultat wydaje się niesamowity – do momentu, gdy uświadomimy sobie, ile wody marnujemy, odkręcając kran „na full”.

Według szacunków Altered krany odpowiadają za zużycie 18 proc. wody w gospodarstwach domowych, co może przekładać się na marnowanie kilkudziesięciu litrów wody dziennie. Tymczasem woda pitna jest bezcennym surowcem, którego rosnący deficyt stanowi jedno z największych wyzwań XXI w. Problem niedoboru wody dotyka również Polskę. W naszym kraju na jednego mieszkańca przypada trzykrotnie mniej H2O, niż wynosi średnia europejska.

Harvester. Stop marnowaniu żywności!

Według szacunków FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności rocznie. To mniej więcej jedna trzecia jej całkowitej produkcji. W Unii Europejskiej wskaźnik marnotrawstwa jest podobny. Dane są szczególnie szokujące w kontekście faktu, że blisko jedna siódma populacji naszej planety cierpi z powodu głodu. Ponadto produkcja „nadmiarowej” żywności wiąże się z marnotrawstwem surowców i zwiększa stopień skażenia gleb sztucznymi nawozami oraz pestycydami.

Problem jest złożony i wymaga kompleksowych działań. Do jego częściowego rozwiązania chce się przyczynić startup WISErg. Spółka założona przez byłego pracownika Microsoft pozyskała 56,6 milionów dolarów finansowania na rozwój produktu o nazwie Harvester. To urządzenie przypominające zaawansowany technologicznie kompostownik służący do przetwarzania resztek żywności na nawóz ekologiczny. Wynalazek przeznaczony jest do sklepów i punktów gastronomicznych, które mogą go wykorzystać do przetwarzania przeterminowanych produktów lub resztek posiłków.

Harvester jest w stanie przetworzyć praktycznie każdy rodzaj żywności i wydobyć z niej składniki odżywcze, które można wykorzystać do nawożenia gleb. Maszyna najpierw rozdrabnia resztki, a następnie doprowadza je do formy zawiesiny, którą można przetransportować do lokalnych punktów odbioru zarządzanych przez WISErg. Harvester zapobiega rozkładowi produktów na otwartej przestrzeni, uwalnianiu się toksyn, pestycydów, smrodu i gazów cieplarnianych.

Rozwiązanie działa na razie w kilku stanach USA. W najbliższym czasie firma planuje ekspansję do Ameryki Południowej. Z zasadą działania sprzętu można zapoznać się na poniższym nagraniu.

Solarkiosk. Stragan z ekoenergią

1,5 miliarda ludzi na świecie nie ma stałego dostępu do energii elektrycznej. 800 milionów z nich mieszka w Afryce. Prąd generują na własną rękę, najczęściej za pomocą agregatów prądotwórczych z silnikiem Diesla, co przyczynia się do skażenia powietrza. Tymczasem problem dotyczy obszarów o wysokim stopniu nasłonecznienia, czyli takich, w których świetnie sprawdziłyby się elektrownie słoneczne. Tę dość oczywistą zależność w pomysł biznesowy przekuł niemiecki startup Solarkiosk, któremu w zeszłym roku udało się nawiązać współpracę z koncernem Siemens.

„Słoneczny kiosk” to po prostu „stragan” z energią elektryczną generowaną przez panele fotowoltaiczne. Pozwala on na dostarczenie energii elektrycznej oraz prostych usług związanych z poborem prądu do niezurbanizowanych zakątków świata. Dzięki modułowej konstrukcji urządzenia Solarkiosk są stosunkowo łatwe do przetransportowania i wygodne w montażu. W efekcie mogą pozwolić na zaspokojenie energetycznych potrzeb mieszkańców obszarów położonych z dala od cywilizacji – takich jak naładowanie telefonu komórkowego czy zasilenie lodówki w celu zmagazynowania żywności.

Firma Solarkiosk działa w modelu franczyzowym, dostarczając w ten sposób mieszkańcom ubogich krajów narzędzi do rozwoju częściowo niezależnego biznesu. Twórcy Solarkiosk szacują, że „ich” rynek wart jest 30 miliardów dolarów rocznie. Gospodarstwa domowe pozbawione dostępu do sieci wydają średnio 120 dolarów rocznie na energię elektryczną. Pierwsze „słoneczne kioski” rozpoczęły już działalność w Etiopii i Kenii.

Kiedy i dlaczego zaczęła się zielona rewolucja? Czytaj, jeżeli uważasz, że to wymysł zielonych utopistów

Autor

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.