Udostępnij

Piwo będzie bardziej przyjazne dla klimatu? Startup z USA pomoże odzyskiwać CO2

04.09.2020

Technologia wychwytywania CO2, ze względu na koszty, była do tej pory dostępna głównie dla dużych przedsiębiorstw. Inżynierowie z amerykańskiego start-upu Earthly Labs opracowali jednak urządzenie, które pozwoli zbierać gaz cieplarniany także w przypadku mniejszych browarów. A odzyskany CO2 posłuży do… gazowania piwa.

Na korzyść rozwiązania z USA przemawiać ma przede wszystkim cena, która – jak twierdzą twórcy urządzenia – pozwoli mniejszym browarom na wychwyt CO2 i wykorzystanie go we własnych procesach produkcyjnych. Duże ilości dwutlenku węgla powstają bowiem w trakcie procesów fermentacji, jednak do tej pory jedynie większe przedsiębiorstwa mogły sobie pozwolić na aparaturę wychwytującą gaz.

Inżynierowie z Earthly Labs mają nadzieję, że uda im się zrewolucjonizować działalność małych browarów. Dzięki wychwytywaniu CO2 mogłyby one oszczędzać środki, które do tej pory wydawały właśnie na kupno dwutlenku węgla – niezbędnego, by nadać piwu właściwości napoju gazowanego.

Czytaj także: Emisje i stężenia CO2. Co trzeba wiedzieć, żeby zrozumieć zmianę klimatu?

Jak podaje branżowy portal Craft Brewing Business, browary rzemieślnicze w USA to około 20 tys. źródeł emisji dwutlenku węgla, który zazwyczaj trafia do atmosfery. Earthly Labs zapewnia, że dzięki jego rozwiązaniu firmy mogą ograniczyć swoje emisje o 50 proc. i zaoszczędzić rocznie tysiące dolarów.

„Obieg zamknięty” się opłaci?

Do tej pory Earthly Labs podjęła współpracę z kilkoma mniejszymi browarami w USA, gdzie testowana jest technologia wychwytywania CO2. Jednym z nich jest firma (512), której szefostwo nie kryje entuzjazmu w związku z nowym rozwiązaniem. „Zrównoważona produkcja zawsze była dla mnie ważna. (…) Myślę, że ta technologia wiele znaczy dla małych browarów i branży w ogóle. Dzięki niej możemy troszczyć się o to, co dodajemy do produktu” – mówi Kevin Brand, właściciel browaru.

Urządzenie o nazwie CiCi (skrót od wychwytywania węgla) ma wielkość lodówki i kosztuje w przybliżeniu 100 tys. dolarów. Firma szacuje, że dla przeciętnego browaru inwestycja zwróci się po kilku latach. To zależy jednak od cen gazu (w tym nałożonych na niego podatków) i tego, czy uda się go sprzedać.

Czytaj także: Islandzka elektrownia zamienia dwutlenek węgla w „kamień”

Entuzjaści nowego rozwiązania mają nadzieję, że nadwyżka gazu będzie mogła trafiać do innych firm, które potrzebują go do procesów produkcyjnych. Zwiększyłoby to opłacalność inwestycji w aparaturę wychwytującą CO2.

„Browary wytwarzają znacznie więcej dwutlenku węgla niż to, co faktycznie mogą wykorzystać w swoich własnych działaniach” – powiedziała CNN Kaitlin Urso z Departamentu Zdrowia Publicznego i Środowiska Stanu Kolorado. „Dla nich to nowy sposób myślenia o CO2 jako o towarze” – podkreśla Urso.

_

Źródło: Earthly Labs, Craft Brewing Business, (512), CNN

Zdjęcie: Shutterstock/Fotos593

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.