Udostępnij

Aplikacja dla piekarni pomoże marnować mniej żywności i mniej wpływać na klimat

02.10.2020

Międzynarodowy zespół pracuje nad aplikacją, która pomoże piekarniom małej i średniej wielkości marnować mniej żywności. Obniżyć ma się również zużycie energii i tym samym poziom emisji dwutlenku węgla. W projekcie biorą udział naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Powstająca aplikacja ma z jednej strony pomóc piekarniom dostosować asortyment do zapotrzebowania konsumentów, z drugiej natomiast zoptymalizować czas produkcji oraz wykorzystywanie surowców i maszyn oraz wdrożyć energooszczędny proces produkcyjny. Dzięki temu – jak przekonują zaangażowane w projekt ośrodki – może zostać zminimalizowany ślad ekologiczny, w tym ilość generowanych odpadów, zużywanej energii i emisji CO2.

Czytaj także: Zrobili aplikacje pozwalające tanio kupić jedzenie, którego nie sprzedały restauracje i sklepy. “Zbyt dobre, żeby wyrzucić”

„Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak, aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana” – powiedziała w oświadczeniu dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska, koordynator projektu w IRZiBŻ PAN.

Jak możemy przeczytać na stronie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w pierwszym etapie projektu zbierane są dane z procesów produkcji we współpracujących piekarniach. Naukowcy z Olsztyna zbierają informacje z małych i średnich piekarni na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Jednym z kluczowych elementów, służących opracowaniu algorytmu dla aplikacji, będą także kompleksowe badania konsumenckie, prowadzone w poszczególnych krajach. Uwzględnione zostaną w nich wymagania i oczekiwania konsumentów, związane m.in. z pogodą czy okresami świątecznymi, a także akceptacją zmian dostępności produktów w ciągu dnia. Wszystkie te czynniki zostaną wzięte pod uwagę przy tworzeniu prototypowego oprogramowania.

Prace nad aplikacją odbywają się w ramach projektu PrO4Bake, finansowanego przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food. Działania koordynuje niemiecki Uniwersytet w Hohenheim, przy zaangażowaniu partnerów z przemysłu oraz ośrodków naukowych z Polski, Danii, Szwecji, Hiszpanii i Włoch.

_

Więcej o projekcie (w j. angielskim) przeczytać można TUTAJ. IRZiBŻ PAN w Olsztynie zaprasza małe i średnie piekarnie z całej Polski do współpracy w ramach projektu [Więcej informacji TUTAJ.].

Źródło: IRZiBŻ PAN

Zdjęcie: Shutterstock/DenisProduction.com

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.