„Bezmięsne poniedziałki” – pilotażowy pogram obejmujący 15 szkół na Brooklynie – zostanie rozszerzony na wszystkie nowojorskie szkoły publiczne. Miasto chce w ten sposób zadbać o zdrowie uczniów oraz ograniczyć swój wpływ na globalne ocieplenie.
Jak donoszą m.in. CNN i CNBC – w poniedziałek burmistrz Nowego Jorku, Bill de Blasio, ogłosił nowy jadłospis dla podlegających miastu szkół publicznych. Od przyszłego roku szkolnego w każdy poniedziałek obowiązywać będzie w nich menu wegetariańskie.
„Ograniczenie mięsa poprawi zdrowie nowojorczyków i zmniejszy emisje gazów cieplarnianych” – powiedział de Blasio podczas swojej konferencji prasowej. „Wprowadzamy bezmięsny poniedziałek do wszystkich szkół publicznych, by nasz lunch i planeta były zielone – dla przyszłych pokoleń”.
Wcześniej program obejmował 15 szkół znajdujących się na Brooklynie. Po części pilotażowej postanowiono rozszerzyć „Bezmięsne poniedziałki” na wszystkie szkoły publiczne w Nowym Jorku. Jak zapewniają urzędnicy, zmiana ma być neutralna dla budżetu miasta – przynosząc jedynie korzyści w poprawie zdrowia dzieci i młodzieży.
Produkcja mięsa a klimat
W świetle badań opublikowanych w październiku w czasopismie Nature – produkcja mięsa odpowiada za 78 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych związanej z wytwarzaniem żywności. Zatem produkcja żadnego ludzkiego pożywienia nie jest tak szkodliwa dla klimatu jak właśnie przemysłowa hodowla zwierząt.
Według Martina Schlatzera z University of Natural Resources and Applied Life Sciences w Wiedniu – z którym pełną rozmowę można przeczytać tutaj – przemysłowa produkcja mięsa odpowiada za 14,5 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie – czyli więcej niż cały transport.
O propozycji prozdrowotnej diety. ograniczającej ilość spożywanego mięsa, przeczytać można tutaj.
Ze wspomnianymi badaniami dot. emisji związanych z produkcją mięsa (w języku angielskim), zapoznać się można tutaj.
Zdjęcie: Shutterstock/LightField Studios