Udostępnij

Bioróżnorodność może pomóc uchronić uprawy przed wpływem suszy

28.06.2019

Szwajcarsko-kanadyjski zespół naukowców przyjrzał się temu, jak bioróżnorodność może pomóc lokalnym rolnikom w minimalizowaniu skutków susz, związanych ze zmianami klimatycznymi. Analiza danych z 23 krajów tropikalnych wykazała, że bioróżnorodność wokół upraw stanowi ważny czynnik zabezpieczający uprawy. Jest to szczególnie ważne, ponieważ to państwa Afryki, Azji i Ameryki Południowej są wskazywane jako te, które najsilniej będą doświadczać ekstremalnych zjawisk pogodowych. 

Badacze przyjrzeli się wielkim zbiorom danych (big data), pochodzącym z 23 tropikalnych państw. Analizowane dane dotyczyły dochodów z ponad 7,5 tys. gospodarstw rolnych, bioróżnorodności wokół nich, a także pogody.

Okazało się, że w tych gospodarstwach, wokół których naturalna bioróżnorodność była większa (np. ze względu na bliskość dzikich łąk i lasów), tam straty w czasie suszy były mniejsze. Oszacowano ponadto, że w przypadku utraty połowy gatunków w regionie gospodarstwa, negatywny wpływ suszy byłby dwukrotnie większy.

„Powinniśmy chronić bioróżnorodność nie tylko dlatego, że lubimy widzieć tygrysy i lwy, ale dlatego, że stanowi ona również ważny wkład w sektor produkcji” – powiedział prof. Frederick Noack, współautor badania. „Jest to szczególnie ważne dla ludności mieszkającej na obszarach, gdzie trudno jest uzyskać ubezpieczenie lub pożyczki w celu zrekompensowania skutków wstrząsów środowiskowych”.

Adaptacja do zmian klimatu

Autorzy badania zaznaczyli, że wyjaśnienie, dlaczego tak się dzieje, wykraczało poza ramy ich analiz, polegających na analizie zbiorów danych. Wskazali natomiast kilka przykładów, w jaki sposób większa bioróżnorodność może sprzyjać uprawom.

Przykładowo: Jeśli na danym terenie żyje kilka gatunków pszczół, może to umożliwiać zapylanie roślin w różnym zakresie temperatur – a więc również przy ponadprzeciętnych temperaturach. Większa bioróżnorodność może również nie sprzyjać szkodnikom (np. poprzez występowanie ich naturalnych wrogów), przez co uprawy miałyby być bezpieczniejsze.

Niezależnie od przyczyn związku między bioróżnorodnością a stabilnością upraw, badanie wykazało, że o bioróżnorodność warto zadbać. Wyniki badań wpisują się w debatę na temat sposobów radzenia sobie ze skutkami zmian klimatycznych – kluczowych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego wielu społeczności.

 

Źródła: Journal of the Association of Environmental and Resource Economists, EurekAlert!

Zdjęcie: Shutterstock/R_Tee

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.