Bioróżnorodność może pomóc uchronić uprawy przed wpływem suszy

Podziel się:
Bioróżnorodność może pomóc uchronić uprawy przed wpływem suszy

Szwajcarsko-kanadyjski zespół naukowców przyjrzał się temu, jak bioróżnorodność może pomóc lokalnym rolnikom w minimalizowaniu skutków susz, związanych ze zmianami klimatycznymi. Analiza danych z 23 krajów tropikalnych wykazała, że bioróżnorodność wokół upraw stanowi ważny czynnik zabezpieczający uprawy. Jest to szczególnie ważne, ponieważ to państwa Afryki, Azji i Ameryki Południowej są wskazywane jako te, które najsilniej będą doświadczać ekstremalnych zjawisk pogodowych. 

Badacze przyjrzeli się wielkim zbiorom danych (big data), pochodzącym z 23 tropikalnych państw. Analizowane dane dotyczyły dochodów z ponad 7,5 tys. gospodarstw rolnych, bioróżnorodności wokół nich, a także pogody.

Okazało się, że w tych gospodarstwach, wokół których naturalna bioróżnorodność była większa (np. ze względu na bliskość dzikich łąk i lasów), tam straty w czasie suszy były mniejsze. Oszacowano ponadto, że w przypadku utraty połowy gatunków w regionie gospodarstwa, negatywny wpływ suszy byłby dwukrotnie większy.

“Powinniśmy chronić bioróżnorodność nie tylko dlatego, że lubimy widzieć tygrysy i lwy, ale dlatego, że stanowi ona również ważny wkład w sektor produkcji” – powiedział prof. Frederick Noack, współautor badania. „Jest to szczególnie ważne dla ludności mieszkającej na obszarach, gdzie trudno jest uzyskać ubezpieczenie lub pożyczki w celu zrekompensowania skutków wstrząsów środowiskowych”.

Adaptacja do zmian klimatu

Autorzy badania zaznaczyli, że wyjaśnienie, dlaczego tak się dzieje, wykraczało poza ramy ich analiz, polegających na analizie zbiorów danych. Wskazali natomiast kilka przykładów, w jaki sposób większa bioróżnorodność może sprzyjać uprawom.

Przykładowo: Jeśli na danym terenie żyje kilka gatunków pszczół, może to umożliwiać zapylanie roślin w różnym zakresie temperatur – a więc również przy ponadprzeciętnych temperaturach. Większa bioróżnorodność może również nie sprzyjać szkodnikom (np. poprzez występowanie ich naturalnych wrogów), przez co uprawy miałyby być bezpieczniejsze.

Niezależnie od przyczyn związku między bioróżnorodnością a stabilnością upraw, badanie wykazało, że o bioróżnorodność warto zadbać. Wyniki badań wpisują się w debatę na temat sposobów radzenia sobie ze skutkami zmian klimatycznych – kluczowych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego wielu społeczności.

 

Źródła: Journal of the Association of Environmental and Resource Economists, EurekAlert!

Zdjęcie: Shutterstock/R_Tee

Podziel się:
Wesprzyj nas!

Ładowanie danych zbiórki...

Wesprzyj SmogLab!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o