Jak poradzić sobie z marnotrawioną nadwyżką winogron wartą blisko półtora miliarda funtów? Brytyjskie koncerny wspólnie znalazły rozwiązanie: powstanie z nich alkohol. Konkretnie gin.
Jak donosi „The Guardian” – jeszcze w tym miesiącu na półki brytyjskich supermarketów sieci Tesco trafi nowy trunek, nazwany Hyke. Trunek ten jest dziełem współpracy dwóch koncernów – jednego z największych dostawców owoców oraz producentów wysokoprocentowych alkoholi. Połączyli oni siły, by przeciwdziałać marnotrawieniu winogron – których wartość oszacowano na 1,4 miliarda funtów brytyjskich – przy okazji przeciwdziałając marnowaniu potencjalnego zysku.
Przeciwko marnotrawieniu
Richard Hochfeld, importer winogron z siedzibą w Kent, rokrocznie traci blisko półtora miliarda funtów przez zniekształcenia owoców spowodowane ich transportem (z Afryki Północnej oraz Ameryki Południowej), a także procesem pakowania. Do tej pory winogrona niespełniające wymagań sprzedawców ze względów estetycznych, stawały się kompostem lub karmą dla zwierząt. Teraz – dzięki zawiązanej współpracy – sytuacja ma ulec zmianie.
Z nienadających się do sprzedaży winogron powstawać będzie spirytus winogronowy, stanowiący główny składnik ginu Hyke (obok spirytusu zbożowego i składników roślinnych). Zdaniem producenta baza winogronowa ma zapewniać lekkość oraz wysublimowany smak trunku reklamowanego jako gin zero-waste. Do brytyjskich sklepów produkt ma trafić jeszcze w marcu.
Źródło: The Guardian
Zdjęcie: Shutterstock/Juanan Barros Moreno