Przy okazji obchodzonego niedawno Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa, analitycy firmy technologicznej Omni Calculator oszacowali, jak przeciętna osoba zamieszkująca Polskę oddziałuje na klimat i środowisko za sprawą spożycia mięsa. Kalkulator pokazuje, że jedzenie mięsa przez Polaków prowadzi do emisji ponad tony dwutlenku węgla rocznie na osobę. To nie jedyny koszt.
Jak wynika z danych dostępnych dla 2022 roku, w Polsce konsumuje się średnio 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. W wyliczeniach Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględniono ponadto średnie spożycie ryb oraz baraniny. Łącznie daje to nieco ponad 82 kg. Co ważne, narzędzie uwzględnia emisje wygenerowane przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne. W takim ujęciu przeciętna ilość mięsa, zjadana w Polsce przez jedną osobę, oznacza emisję 1091,3 kg dwutlenku węgla.
Wytworzenie CO2 to jednak nie jedyny koszt środowiskowy. Do produkcji mięsa potrzeba m.in. dużych ilości wody. W przypadku przeciętnego spożycia mięsa będzie to 416 tys. litrów. Tyle, ile rocznie potrzeba dla 381 osób.
Obliczenia Omni Calculator opierają się na danych o spożyciu mięsa w Polsce, pochodzących z państwowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ PIB).
Kalkulator pokazuje: jedzenie mięsa jak spalenie 460 litrów benzyny
“By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów” – tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator.
“Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia” – podkreśla ekspertka.
Jak wygląda to w przypadku przeciętnej osoby? Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, w Polsce zjada się średnio rocznie: 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb.
- Czytaj także: Rekomendacje C40. 8 sztuk ubrań, jeden lot na dwa lata. „Pompowanie balonika ludzkich lęków”
Nie tylko emisje CO2. Polacy i niezdrowe spożycie mięsa
Ilość mięsa spożywanego przez mieszkańców Polski jest problematyczna także ze względu na kwestie zdrowotne. W przypadku wielu osób ma miejsce przekroczenie zalecanej ilości, jeśli chodzi o tzw. mięso czerwone. Chodzi o to pochodzące od dużych zwierząt hodowlanych, w tym świń oraz krów, a także od zwierząt łownych. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (WCRF, World Cancer Research Found) zaleca w tym przypadku spożycie nieprzekraczające 500 gramów przetworzonego mięsa tygodniowo. To ok. 700-750 gramów, licząc wagę mięsa surowego.
Biorąc pod uwagę podane wcześniej dane o spożyciu mięsa, możemy szacować, że średnio w Polsce zjada się tygodniowo blisko 1,6 kg mięsa (uwzględniając ryby i baraninę).
Analitycy z Omni Calculator również uwzględnili kilka kwestii zdrowotnych. Co się okazuje? Osoba spożywająca mięso w średniej ilości – określonej przez IERiGŻ PIB – przekracza o 8 proc. dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówimy przy tym o ilości pochodzącej wyłącznie z produktów mięsnych, a więc tylko części konsumowanej żywności. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą przy tym prawie jedną piątą zalecanej normy spożycia sodu. Nadmiar tego składnika w diecie zwiększa ryzyko m.in. rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Omni Calculator i zanieczyszczenia powietrza
Omni Calculator oferuje różnego rodzaju narzędzia obliczeniowe, także związane z problematyką zanieczyszczeń powietrza.
Jedno z nich pozwala na przeliczanie ilości wdychanego benzo(a)pirenu, w wybranym mieście Polski, na równowartość wypalonych papierosów. Inne dotyczy działania krakowskiej Strefy Czystego Transportu. Kalkulatory, związane z szeroko rozumianą ekologią, znaleźć można TUTAJ.
_
Zdjęcie: Dusan Petkovic / Shutterstock.com