Udostępnij

Kalkulator: jedzenie mięsa jak naładowanie 140 tys. smartfonów

14.04.2023

Przy okazji obchodzonego niedawno Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa, analitycy firmy technologicznej Omni Calculator oszacowali, jak przeciętna osoba zamieszkująca Polskę oddziałuje na klimat i środowisko za sprawą spożycia mięsa. Kalkulator pokazuje, że jedzenie mięsa przez Polaków prowadzi do emisji ponad tony dwutlenku węgla rocznie na osobę. To nie jedyny koszt.

Jak wynika z danych dostępnych dla 2022 roku, w Polsce konsumuje się średnio 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. W wyliczeniach Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględniono ponadto średnie spożycie ryb oraz baraniny. Łącznie daje to nieco ponad 82 kg. Co ważne, narzędzie uwzględnia emisje wygenerowane przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne. W takim ujęciu przeciętna ilość mięsa, zjadana w Polsce przez jedną osobę, oznacza emisję 1091,3 kg dwutlenku węgla

Wytworzenie CO2 to jednak nie jedyny koszt środowiskowy. Do produkcji mięsa potrzeba m.in. dużych ilości wody. W przypadku przeciętnego spożycia mięsa będzie to 416 tys. litrów. Tyle, ile rocznie potrzeba dla 381 osób.

Obliczenia Omni Calculator opierają się na danych o spożyciu mięsa w Polsce, pochodzących z państwowego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ PIB).

Kalkulator pokazuje: jedzenie mięsa jak spalenie 460 litrów benzyny

“By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów” – tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator. 

“Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem. Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia” – podkreśla ekspertka. 

Jak wygląda to w przypadku przeciętnej osoby? Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, w Polsce zjada się średnio rocznie: 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb.

Nie tylko emisje CO2. Polacy i niezdrowe spożycie mięsa

Ilość mięsa spożywanego przez mieszkańców Polski jest problematyczna także ze względu na kwestie zdrowotne. W przypadku wielu osób ma miejsce przekroczenie zalecanej ilości, jeśli chodzi o tzw. mięso czerwone. Chodzi o to pochodzące od dużych zwierząt hodowlanych, w tym świń oraz krów, a także od zwierząt łownych. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (WCRF, World Cancer Research Found) zaleca w tym przypadku spożycie nieprzekraczające 500 gramów przetworzonego mięsa tygodniowo. To ok. 700-750 gramów, licząc wagę mięsa surowego.

Biorąc pod uwagę podane wcześniej dane o spożyciu mięsa, możemy szacować, że średnio w Polsce zjada się tygodniowo blisko 1,6 kg mięsa (uwzględniając ryby i baraninę).

Analitycy z Omni Calculator również uwzględnili kilka kwestii zdrowotnych. Co się okazuje? Osoba spożywająca mięso w średniej ilości – określonej przez IERiGŻ PIB – przekracza o 8 proc. dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówimy przy tym o ilości pochodzącej wyłącznie z produktów mięsnych, a więc tylko części konsumowanej żywności. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą przy tym prawie jedną piątą zalecanej normy spożycia sodu. Nadmiar tego składnika w diecie zwiększa ryzyko m.in. rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Omni Calculator i zanieczyszczenia powietrza

Omni Calculator oferuje różnego rodzaju narzędzia obliczeniowe, także związane z problematyką zanieczyszczeń powietrza. 

Jedno z nich pozwala na przeliczanie ilości wdychanego benzo(a)pirenu, w wybranym mieście Polski, na równowartość wypalonych papierosów. Inne dotyczy działania krakowskiej Strefy Czystego Transportu. Kalkulatory, związane z szeroko rozumianą ekologią, znaleźć można TUTAJ.

_

Zdjęcie: Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.