Kanadyjski rząd przekaże dofinansowanie dla lokalnej firmy, zajmującej się produkcją protein pochodzenia roślinnego. Władze chcą tym samym promować dietę wege i stworzyć nowe miejsca pracy.
„Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej produktów pochodzenia roślinnego, a to tworzy okazję do wypromowania kanadyjskich innowacji i upraw’ – mówił premier Kanady Justin Trudeau. Zapowiedział jednocześnie, że rząd przekaże prawie 100 milionów dolarów w produkcję żywności wege.
Pieniądze trafią do Merit Functional Foods z Winnipeg . To młode przedsiębiorstwo, które zajmuje się produkcją składników z białkiem roślinnym m.in. z grochu i rzepaku. Taka „baza proteinowa” może być używana do tworzenia alternatyw dla mięs, nabiału, jajek i słodyczy.
Jak czytamy w informacji prasowej, fabryka zaopatruje się wyłącznie u kanadyjskich rolników. Ma w pełni funkcjonować do końca roku i stworzyć 80 nowych miejsc pracy.
Czytaj także: Wybory kulinarne mają znaczenie. Naukowcy: rezygnacja z hamburgera pomoże powstrzymać zmianę klimatu
„Technologie rolnicze wyprodukowane w Kanadzie i innowacje Merit Functional Foods nie tylko dają nam przewagę konkurencyjną na rynku globalnym, ale także tworzą miejsca pracy i zwiększają wartość towarów naszych rolników” – komentowała minister rolnictwa Marie-Claude Bibeau.
Kanadyjski rząd w oficjalnym komunikacie przypomina, że produkcja mięsa jest jednym z największych źródeł emisji gazów cieplarnianych, które powodują zmiany klimatu. Szacuje się, że wytwarzanie produktów roślinnych powoduje 20-30 razy mniej emisji niż produkcja mięsa i nabiału. Hodowla zwierząt i uprawa pasz wymaga również wycinki lasów i wykorzystania ogromnych ilości wody.
Zdjęcie: Nataliya Arzamasova / Shutterstock