Udostępnij

Szkodliwe spaliny z kuchenek gazowych. „Źródło groźnego zanieczyszczenia”

22.11.2023

Badanie przeprowadzone w 247 domach w Europie potwierdza, że gotowanie na gazie może wiązać się z niebezpiecznymi dla zdrowia poziomami zanieczyszczeń. Jako główne zagrożenie wskazano w tym kontekście dwutlenek azotu. Przekroczenia w jego zakresie odnotowano w większości (tj. 57,3 proc.) badanych domów, w których korzysta się z płyt lub piekarników gazowych.

Kuchenki gazowe, choć coraz częściej wypierane przez elektryczne, nadal cieszą się dużą popularnością. W Unii Europejskiej blisko w jednej trzeciej gospodarstw domowych gotuje się na gazie. Badanie zlecone przez organizację non-profit CLASP miało na celu sprawdzenie, czy nie zagraża to zdrowiu ich mieszkańców.

Kuchenki gazowe oznaczają groźne spaliny

Zadanie to zlecono holenderskiej organizacji Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO). Pomiary przeprowadzono w 247 domach w 7 europejskich krajach: we Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Słowacji, Holandii i Rumunii. Warunkiem wstępnym było gotowanie na gazie co najmniej 3 razy w tygodniu. Mieszkańcy musieli być niepalący, a ich domy znajdować się z dala od ruchliwych dróg i zakładów przemysłowych.

Główny wniosek? Przekroczenia w zakresie dwutlenku azotu (NO2) odnotowano w 57,3 proc. badanych gospodarstw domowych. Stwierdzono ponadto, że poziomy tego zanieczyszczenia były średnio niemal dwukrotnie wyższe w kuchniach, salonach i sypialniach domów używających urządzeń gazowych, w porównaniu z tymi, w których używa się sprzętów na prąd.

 class=
Fot. Juliya Shangarey/Shutterstock

„Dwutlenek azotu może zarówno zaostrzyć istniejące problemy zdrowotne, jak i potencjalnie prowadzić do nowych chorób układu oddechowego”

– Płyty gazowe i piekarniki są głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, w tym NO2. Może on zarówno zaostrzyć istniejące problemy zdrowotne, jak i potencjalnie prowadzić do nowych chorób układu oddechowego – powiedział w oświadczeniu prof. Frank Kelly z Imperial College London.

Dodatkowo podkreśla szkodliwość kuchenek dla osób chorujących na astmę.

– W przypadku dzieci chorych na astmę obecność gazowych urządzeń do gotowania może nasilić objawy. Usunięcie ich z naszych domów poprawi jakość powietrza w pomieszczeniach. Zmniejszy również potencjalne ryzyko dla zdrowia publicznego.

Nicole Kearney, dyrektorka europejskiego oddziału CLASP, powiedziała w oświadczeniu:

– Nasze badanie pokazuje wagę problemu, jakim są zanieczyszczenia powietrza powodowane przez gazowe urządzenia kuchenne w domach w całej Europie. Przygotowanie do zmiany zaczyna się od świadomości. Niezbędne jest zatem zapewnienie ludziom wiedzy na temat zagrożeń dla zdrowia.

Zwraca uwagę na jeszcze jeden aspekt.

– Rządy muszą dbać o zdrowie publiczne, eliminując zanieczyszczenie powietrza u źródła. I wspierając przejście na czystsze gotowanie.

„Źródło groźnego zanieczyszczenia powietrza w kuchni”

– Lektura raportu otwiera nam oczy na uderzający paradoks. Do naszego życia wkroczył postęp technologiczny. Pozwala sterować lodówką czy zmywarką na odległość za pomocą komputera mieszczącego się w dłoni. Jednocześnie natomiast wciąż gotujemy na otwartym ogniu – mówi Diana Maciąga, specjalistka ds. klimatu i gazu kopalnego z Polskiej Zielonej Sieci, ekspertka Koalicji Klimatycznej.

Co według niej jest mitem?

– Nawet dzieci wiedzą, że smog szkodzi zdrowiu, a pozostajemy nieświadomi, że źródło groźnego zanieczyszczenia powietrza stoi w naszej kuchni. To mit, że gaz jest czystym paliwem – gaz szkodzi. Naprawdę nie ma powodu, by w XXI wieku przygotowanie posiłku wiązało się z narażeniem na ciężkie choroby.

Szkodliwość zanieczyszczeń powietrza

– Gaz używany w domach do gotowania powoduje szkodliwe emisje zanieczyszczeń powietrza. W większości pozostają one wewnątrz pomieszczenia i mogą przedostawać się do organizmów przebywających w nim ludzi – komentuje Weronika Michalak, dyrektorka HEAL Polska. – Negatywny wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie udokumentowany został tysiącami badań naukowych. Każdego miesiąca powstają przy tym kolejne prace potwierdzające tę zależność – zwraca uwagę Michalak.

Dyrektorka HEAL Polska przytacza dane.

– Szacuje się, że zanieczyszczenia powietrza, w głównej mierze pochodzące ze spalania paliw kopalnych, prowadzą do 7 mln przedwczesnych zgonów w skali świata każdego roku, biorąc pod uwagę powietrze atmosferyczne i to znajdujące się w pomieszczeniach. Udział gazu stosowanego wewnątrz domów może być jednak tu niedoszacowany – podkreśla.

_

Z całością przytaczanego raportu można zapoznać się tutaj.

Zdjęcie: gioele piccinini / Shutterstock.com

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.