Kilka tygodni temu zespół naukowców z 16 krajów opublikował raport, w którym zaprezentowano opracowaną przez nich „planetarną dietę zdrowotną”. Zaproponowany sposób odżywania ma być korzystny nie tylko dla zdrowia, ale także sprzyjać walce ze zmianami klimatycznymi – poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Dieta
Głównym założeniem diety jest zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa oraz cukru, a w zamian wzbogacenie jadłospisu o większą ilość warzyw, owoców i orzechów.
Jak przekonują autorzy raportu, wprowadzenie ich diety na całym świecie ograniczyłoby liczbę przedwczesnych zgonów o 1,6 miliona. Dieta została opracowana dla osób powyżej drugiego roku życia, a jej stosowanie ma zmniejszyć ryzyko m.in. choroby niedokrwiennej serca, udaru i cukrzycy.
Naukowcy zalecają, by w codziennej diecie trzymać poniższych wskazówek:
• Cukier – max. 31 g/dzień
• Mięso czerwone – 14g/dzień
• Drób 29 g/dzień
• Ryba – 28 g/dzień
• Jajka – 13 g/dzień
• Rośliny strączkowe (np. fasola lub ciecierzyca) – 75 g/dzień
• Pełnoziarniste pieczywo i ryż 232 g/dzień
• Skrobia (np. ziemniaki) – 50 g/dzień
• Nabiał – 250 g/dzień
• Warzywa – 300 g/dzień
• Owoce 200 g/dzień
• Orzechy – 50g /dzień
• Tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek) – 50 g/dzień
W trosce o środowisko
Wprowadzenie proponowanej diety – w skali globalnej – doprowadzić ma do spożycia czerwonego mięsa o połowę, natomiast w krajach rozwiniętych o 80%. Podwojone natomiast miałoby zostać spożycie owoców i warzyw.
Poprzez ograniczenie hodowli zwierząt, a także uprawy zbóż, ograniczona zostałaby produkcja gazów cieplarnianych – przede wszystkim metanu oraz tlenku azotu.
Czytaj też: Wybory kulinarne mają znaczenie. Naukowcy: rezygnacja z hamburgera pomoże powstrzymać zmianę klimatu
Źródła: CNN, Forbes
fot. Shutterstock/Marcin Jucha