Udostępnij

Prof. Agnieszka Generowicz: „Zmiany w segregacji śmieci powinniśmy zacząć od instalacji, nie mieszkańców.”

05.03.2019

Od 1 kwietnia wchodzą nowe zasady segregacji odpadów. Co się zmieni? Na przykład to, że będziemy musieli osobno wyrzucać odpady organiczne, czyli resztki jedzenia. – Nie wyrzucamy do brązowego kubła kości czy starej wędliny. To nam się nie rozłoży, tylko będzie śmierdzieć i przyciągać szczury. Obowiązek wydzielania frakcji biodegradowalnej nałożyła na nas dyrektywa unijna, dlatego teraz brązowe kubły pojawią się w całej Polsce. Niemcy czy Czesi segregują organikę już od lat – im będzie łatwiej – mówi dr hab. inż. Agnieszka Generowicz z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Krakowskiej.

Na razie mam w domu dwa kubły – na odpady zmieszane i te segregowane. Jak to będzie wyglądać po 1 kwietnia?

Ten system segregowania zależał do tej pory od miejsca zmieszania – ja na przykład mieszkam w zabudowie jednorodzinnej i wyrzucam osobno szkło, papier, tworzywa sztuczne z metalami oraz zmieszane. Niektórzy, jak pani, mają tylko worek na zmieszane i żółty na frakcje segregowane. To zostanie ujednolicone i rozszerzone – będziemy wyrzucać osobno papier, tworzywa sztuczne, szkło, zmieszane oraz odpady organiczne i zielone. Mam w związku z tym kilka obaw. Przede wszystkim – powinniśmy zacząć od instalacji, a niekoniecznie od mieszkańców. Tutaj powielony jest błąd z lat 80. i 90. ubiegłegowieku, kiedy Polacy uczyli się segregacji, rozdzielali odpady, a w końcu przyjeżdżała po nie jedna śmieciarka i wszystko mieszała. Teraz na pewno nie przyjedzie jeden transport, w tej sprawie mocno poszliśmy do przodu. Worki zabierze kilka śmieciarek, ale co się z tymi moimi wysegregowanymi odpadami stanie potem?

Powinniśmy się martwić, że nasz papier, plastik i szkło i tak trafią na jedno wysypisko?

O właśnie, pierwszy mit – żadna śmieciarka nie jedzie bezpośrednio na składowisko. Jadą do zakładu przetwarzania, a zmieszane – do spalarni lub do sortowni. Niektóre z nich trafiają na sortownię, gdzie wybiera się frakcję użytkową, dzięki czemu 8-10 proc. odpadów zmieszanych jest kierowanych do recyklingu. Składujemy tylko odpady już przetworzone.  Odpowiadając jednak na pani pytanie – mamy obecnie, szczególnie w Krakowie, takie instalacje, które dają pewność, że osiągamy najwyższe poziomy odzysku i recyklingu. Problem nie leży więc w plastiku, szkle czy papierze. Schody zaczynają się przy odpadach biodegradowalnych.

Czyli obierki z warzyw i owoców…

I wszystkie inne resztki jedzenia – oprócz tych pochodzenia zwierzęcego. Obierki, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty. Nie wyrzucamy do brązowego kubła kości czy starej wędliny. To nam się nie rozłoży, tylko będzie śmierdzieć i przyciągać szczury. Obowiązek wydzielania frakcji biodegradowalnej nałożyła na nas dyrektywa unijna, dlatego teraz brązowe kubły pojawią się w całej Polsce. Niemcy czy Czesi segregują organikę już od lat – im będzie łatwiej. My się dopiero uczymy i przez to nie mamy rozwiązanych wielu kwestii na wszystkich płaszczyznach – z perspektywy mieszkańca, odbierającego i na końcu przetwarzającego i unieszkodliwiającego te odpady.

Porozmawiajmy o nich. Zaczynając od perspektywy mieszkańca.

Już kilka osób mnie pytało – dostanę ten brązowy kubeł i co dalej? Przy zabudowie jednorodzinnej jest łatwo – stawiamy kompostownik, mamy sprawę rozwiązaną. Gorzej jest w przypadku zabudowy wielorodzinnej. Jak to segregować? Ja sobie, szczerze mówiąc, nie wyobrażam. Bo prawdopodobnie skończy się tak, że mieszkańcy bloku będą resztki jedzenia wrzucać do worka, a ten worek do kubła. I przez to tracimy odpad biodegradowalny, a dostajemy zmieszany. Ten plastikowy worek nam się przecież nie rozłoży, tak szybko jak frakcja organiczna. Temu oczywiście można zapobiec, zapewniając worki biodegradowalne albo papierowe. Na razie jednak nikt o takim rozwiązaniu nie pomyślał.

Te resztki nie mogą leżeć w kuble zbyt długo, bo zaczną gnić.

I tutaj rodzi się kolejny problem – z perspektywy wywożącego. Będzie trzeba odbierać te odpady przynajmniej dwa razy w tygodniu z zabudowy wielorodzinnej. W Krakowie był już nawet pilotaż tego systemu i mimo że tych odpadów organicznych było bardzo mało, trzeba było je wywozić. Bo coś się do kubła przyklei, zacznie rozkładać, powstanie odciek. Trzeba to wywieźć jak najwcześniej, bo za chwilę pojawi się przykry zapach, a nawet zagrożenie bakteriologiczne. Rosną nam więc koszty. Na dodatek zostaje ostatni element, czyli problem z przetwarzaniem. Załóżmy, że ludzie elegancko wszystko wysegregowali, nie ma żadnych zanieczyszczeń, a jeśli nawet to takie, z którymi sobie poradzimy. Wieziemy odpady na instalację. Ona musi je przetworzyć. Ale która instalacja ma decyzję środowiskową na przetwarzanie wyłącznie takich odpadów? Niestety, chyba żadna.

Czyli my się postaramy, zrobimy kompost, który w końcu i tak nie jest przetworzony, jak być powinien.

Najprawdopodobniej tak będzie. Kraków jest zabezpieczony na wszelką okoliczność, ma tyle instalacji, że te odpady zawsze gdzieś trafią. Jak będą mocno zanieczyszczone plastikowymi workami, trafią do spalarni. Moje pytanie jest jednak takie – skoro i tak zostaną spalone razem ze zmieszanymi, to po co segregowaliśmy?

To co teraz? Nie możemy się z segregowania odpadów organicznych wycofać, a jednocześnie brakuje nam technologii i sprzętu.

Myślę, że plan powinien być taki –  nauczmy  mieszkańców jak segregować, wywoźmy je selektywnie i przetwarzajmy, jak umiemy, dopóki nie będziemy mieć specjalnych instalacji. Ale o nich trzeba pomyśleć szybko. Jest jeszcze jedna zmiana, o której nie powiedziałyśmy – trzeba dostawić kosz na odpady zielone, czyli trawę i liście.  Kraków może służyć za przykład, bo u nas to działa od lat, mamy bardzo dobry system (dostarczane są specjalne worki na zieleń – od aut.). Mamy też instalacje – odpad zielony przetwarzany jest na kompost. Można go później kupić za ok. 100 zł za tonę, wystarczy przyjechać przyczepką pod kompostownię. Dostajemy pełny recykling organiczny. Ale jeśli dorzucimy tam odpady kuchenne – dostajemy odpad zmieszany.

Obierki nie mogą być przerobione na kompost?

To jest kolejny problem. Bo one, nawet jak je zbierzemy selektywnie, przekażemy do krakowskiej instalacji, przetworzymy, nadal nie będą kompostem, tylko przetworzonym, stabilnym odpadem.

Dlaczego?

Ze względu na zbyt duże zagrożenie. Do tego brązowego kubła może trafić wszystko. Ktoś wyrzuci akumulator. Albo prościej – zużytą chusteczkę. Gdyby to trafiło do kompostu, robi nam się ogromne biologiczne zanieczyszczenie lub zanieczyszczenie kompostu metalami ciężkimi.

Czyli chusteczki powinny trafiać do zmieszanych.

Tak jak pampersy, waciki, patyczki do uszu.

A butelka po oliwie albo sosie sojowym? Mamy plastikowy korek, zabrudzenie po produkcie, a sama butelka jest ze szkła.

To jeszcze nie taki problem, bo jak się uprzemy, to da się ją porozdzielać i umyć. I osobno wyrzucić butelkę, a osobno korek.

A jeśli czegoś nie da się rozdzielić?

Zasada jest taka, że jak się nie da rozdzielić, wrzucamy do zmieszanych. Chyba że jest to np. karton po mleku, który wrzucamy do żółtego worka, jeżeli taką mamy instrukcję segregacji. Najważniejsze jest, żeby dobrze czytać opisy na worku czy specjalnych ulotkach. Ale są też kruczki. Na przykład do pojemnika czy worka na szkło nie wolno wrzucać szkła płaskiego. Jak stłucze się pani szyba, trzeba ją odwieźć do punktu selektywnego gromadzenia. Dlaczego? Bo ma w sobie tyle domieszek, że zabrudziłaby całą stłuczkę szklaną. Nie wolno wyrzucać też butelek po lekach i ceramiki. Ceramika poważne zanieczyści stłuczkę i huta nie będzie chciała tego odebrać.

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Z dwóch worków zrobiło się pięć. Będzie teraz przyjeżdżało pięć śmieciarek, każda po inne odpady?

Myślę, że po niebieski, zielony i żółty będzie przyjeżdżała jednak śmieciarka. Druga przyjedzie po zamieszane i dochodzi nam ta trzecia – na organiczne. Tak to powinno wyglądać, ale jednocześnie mieszkańcy prawdopodobnie do tego dopłacą.

Ten system, który wejdzie w całej Polsce w kwietniu, jest dokładnie taki, jaki powinien być? Modelowy?

W Krakowie jest modelowy. Niewiele nam nie brakuje w temacie gospodarki odpadami – mamy nie tylko dobre instalacje, ale też odbiór gabarytów, tekstyliów, sortownie, punkty selektywnego odbioru, spalarnię. Jedyne, czego jeszcze potrzebujemy, to bardziej zaangażowanego społeczeństwa.

Zdjęcie: Aleksandra Suzi/Shutterstock

Czytaj też: Jak segregować śmieci?

Autor

Katarzyna Kojzar

Pisze o klimacie, środowisku, a czasami – dla odmiany – o kulturze. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego i Polskiej Szkoły Reportażu. Jej teksty ukazują się też m.in. w OKO.press i Wirtualnej Polsce.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partnerzy portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Bartosz Kwiatkowski

Dyrektor Frank Bold, absolwent prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiceprezes Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu, ekspert prawny polskich i międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Patrycja Satora

Menedżerka organizacji pozarządowych z ponad 15 letnim stażem – doświadczona koordynatorka projektów, specjalistka ds. kontaktów z kluczowymi klientami, menadżerka ds. rozwoju oraz PR i Public Affairs.

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.