Rocznie marnujemy prawie miliard ton żywności. Na szkodę głodujących oraz pogłębiając problem zmian klimatu

720
0
Podziel się:
pożar wysypisko

Ponad 930 milionów ton żywności sprzedanej w 2019 roku wylądowało na śmietniku – wynika z najnowszego raportu ONZ. W przeliczeniu na jednego mieszkańca Ziemi jest to 121 kg produktów żywnościowych, z czego 74 kg zmarnowało się w gospodarstwach domowych. Organizacja zwraca uwagę, że taki stan rzeczy nie sprzyja nie tylko walce z problemem głodu, ale i wysiłkom na rzecz ograniczenia zmian klimatu.

Organizacja Narodów Zjednoczonych podaje, że w roku 2019 zmarnowano 17 proc. sprzedanej na świecie żywności, czyli w przybliżeniu ponad 930 milionów ton jedzenia. To ilość, do której pomieszczenia potrzeba 23 milionów ciężarówek.

Średnio w gospodarstwach domowych marnowało się 11 proc. zakupionej żywności, w restauracjach 5 proc., natomiast na poziomie punktów sprzedaży detalicznej – 2 proc. produktów żywnościowych.

Wyliczenia te oparto na analizie danych pochodzących z 54 państw świata.

Równocześnie z szacunków ONZ wynika, że w tym samym czasie problem głodu dotknął 690 milionów osób na całym świecie.

Przez marnotrawstwo cierpi także klimat

Według ONZ tak duża skala marnotrawienia żywności nie tylko nie sprzyja walce z problemem głodu, ale także wysiłkom na rzecz ograniczenia zmian klimatycznych. Organizacja szacuje, że zmarnowana przez ludzkość żywność odpowiada za około 10 proc. emisji gazów cieplarnianych.

„Jeśli chcemy poważnie podejść do problemu zmian klimatycznych, utraty przyrody i różnorodności biologicznej, problemu zanieczyszczeń i odpadów, to na całym świecie przedsiębiorstwa, rządy i obywatele muszą dołożyć wszelkich starań, aby ograniczyć marnotrawienie żywności” – powiedziała w oświadczeniu Inger Andersen, dyrektor wykonawczy Programu Ochrony Środowiska ONZ (UNEP).

_

Z całością raportu ONZ można zapoznać się tutaj.

Zdjęcie: Shutterstock/Vassamon Anansukkasem

Podziel się: