Udostępnij

Przez zmiany klimatu ryby mogą stać się mniejsze. A to problem dla ekosystemów i rybołówstwa

15.01.2024

Próbki dokumentujące ocieplenie sprzed 125 tys. lat pokazują, że żyjące ryby były wówczas mniejsze niż obecnie. Naukowcy podejrzewają, że w związku ze współczesnymi zmianami klimatu również może dojść do zmian w tym zakresie. Konsekwencje mogą być istotne tak dla ekosystemów morskich, jak i rybołówstwa i łańcuchów żywnościowych.

Zmiany, takie jak wzrost temperatury wód, zakwaszenie lub ubytek tlenu, mają istotne znaczenie dla żyjących tam ryb. Prowadzi do zmian w zasobach morskiej fauny, w tym wypierania poszczególnych gatunków. Naukowcy z międzynarodowego zespołu badawczego postanowili sprawdzić, jak na populacje ryb u wybrzeży Peru wpłynąć może postępujące ocieplenie.

By dowiedzieć się więcej na ten temat, badacze przeanalizowali próbki pochodzące z ostatniego okresu ocieplenia, które miało miejsce ok. 125 tys. lat temu. Panujące wówczas warunku były zbliżone do tych, które prognozuje się do końca XXI wieku. Wyniki tych badań zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego „Science”.

Jak się okazuje, w badanym okresie dominowały mniejsze gatunki ryb, podobne do rodziny babkowatych. Wyparły przy tym nieco większe sardele, których połowy są dziś ważnym elementem peruwiańskiego rybołówstwa. To z kolei stanowi ważne źródło mączki rybnej na potrzeby produkcji żywności w ramach akwakultury m.in. w Chinach i Norwegii.

Czytaj także: Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Coraz bliżej punktu krytycznego

„Warunki minionego ciepłego okresu, które udało nam się zrekonstruować na podstawie zebranych próbek, można zdecydowanie porównać z obecnym rozwojem i umieścić w kontekście przyszłych scenariuszy” – mówi główny autor badania, dr Renato Salvatteci z Uniwersytetu Chrystiana Albrechta w Kilonii. „Na podstawie naszych wyników wyciągamy wniosek, że skutki wywołanej przez człowieka zmiany klimatu mogą mieć silniejszy wpływ na ewolucję w regionie, niż wcześniej sądzono” – podkreśla dr Salvatteci.

Czytaj także: Do 2050 r. plastiku w oceanach będzie więcej niż ryb. Chyba że zmniejszymy jego zużycie

W opublikowanym komunikacie naukowcy wskazują, że mniejsze ryby są trudniejsze do złowienia i uchodzą za mniej smaczne. Już dziś obserwowane są problemy w połowach sardeli, co oznacza – według autorów badania – że jesteśmy coraz bliżej punktu krytycznego. Dzieje się tak pomimo prób adaptacyjnych strategii zarządzania w tamtejszym rybołówstwie.

_

Z całością przytaczanych wyników badań można zapoznać się tutaj.

Zdjęcie: Divefriday / Shutterstock.com

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.