Udostępnij

Szynka czy plastry roślinne? „To cenzura nazewnictwa”

02.01.2024

Co z zakazem stosowania nazw „szynka, mleko, kiełbasa” na opakowaniach wegańskich produktów? „To cenzura nazewnictwa” – mówią eksperci. – Walka o język to walka o miejsce na półkach, środki finansowe, uznanie, że era mięsa, nabiału i jaj pochodzących z sektora hodowlanego, wykorzystujących zwierzęta w tzw. produkcji się kończy – tłumaczy Anna Spurek, COO Green REV Institute.

Jak widać, zakaz stosowania określonego nazewnictwa spotyka się z dużym protestem. – Nie chcemy zmiany nazw. Dlaczego szynka czy wędlina, czy kiełbasa ma nazywać się inaczej w przypadku roślinnych sukcesorów produktów zwierzęcych? Postawmy na funkcjonalność i nazwy, które wskazują na użycie – dodaje przedstawicielka Green REV Institute.

Zmiana nazw nie przyniesie pożądanego efektu

– Nie robimy sobie kanapki z roślinnym plastrem a z roślinną szynką, nie przygotowujemy kawy z napojem. „Czy chciałaby Pani kawę z napojem z soi czy może wykorzystać napój owsiany?” – pyta ironicznie Spurek. – Pijemy kawę na sojowym czy owsianym mleku.

Vegconomist donosi: „Branża roślinna była świadkiem znaczącego kamienia milowego w dziedzinie prawa”. Mianowicie: Oatly, szwedzki gigant produkujący wegańską żywność, zwyciężył w 4-letniej batalii prawnej z Dairy UK Ltd. „Decyzja Wysokiego Trybunału (…) zezwala Oatly na używanie słowa „mleko” na opakowaniach swoich produktów w ramach sloganu Post Milk Generation” – informują media, w tym Vegconomist.

Dairy UK zakwestionowało wykorzystanie przez Oatly słowa „mleko” w kampanii Post Milk Generation. Oatly stanęła w obliczu trudnej bitwy po tym, jak Dairy UK, reprezentująca głównych graczy mleczarskich, takich jak Arla i Lakeland Foods, wykorzystała przepisy UE nakazujące wyłączne stosowanie „mleka” w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego.

Konkretnie oznacza to tyle, że firma produkująca wegańskie zamienniki mleka zwierzęcego uzyskała prawo do wykorzystania słowa “mleko” w kampanii. Green REV Institute zauważa, że jest to mocne zwycięstwo. Jak podkreśla, kolejne rządy, w tym 6. grudnia br. dwutygodniowy rząd w Polsce, przedstawił projekt rozporządzenia zakazujący wykorzystania nazw takich jak wędlina, szynka, kiełbasa: dla roślinnych sukcesorów mięsa.

– Silna ofensywa lobby mięsnego w Polsce, na Węgrzech (…) pokazuje, że hodowlany gigant powoli zaczyna tracić grunt pod nogami. I broni swojego biznesu na każdym froncie – zauważa Anna Spurek.

– Transformacja systemu żywności może i musi zawierać element nazewnictwa, które znamy i którego używamy. Nie dla oznaczenia czy dany produkt pochodzi z sektora hodowlanego czy roślinnego, ale czy chcemy kawę z mlekiem czy bez, kanapkę z szynką czy z serem – dodaje.

Jakie są oczekiwania wobec władz?

Dlatego organizacje pozarządowe oczekują rzetelnego przeglądu całości legislacji dla sektora roślinnego.

– Od narzędzi fiskalnych (VAT), po fundusze promocji oraz – rzecz jasna – rezygnację z absurdalnych decyzji i prezentów dla lobby mięsnego. Jak np. rozporządzenia dotyczącego cenzury nazewnictwa – mówi Spurek.

Wyraża też nadzieję, że w ministerstwie powstanie odrębny departament. Komórka odpowiedzialna za wdrażanie legislacji i narzędzi promocji oraz zachęt dla sektora roślinnego.

– Możemy zacząć od 5 dla branży roślinnej dr Sylwii Spurek z 2021 r.  –  wspierania żywnościowej branży przyszłości, czyli roślinnej.

„Piątka” obejmuje:

  • zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj,
  • likwidacja funduszy promocji tych produktów,
  • powołanie funduszu promocji weganizmu,
  • zajęcia „klimat i prawa zwierząt” już od przedszkola,
  • 0 proc. VAT na zamienniki mięsa, mleka, jaj.

– Obecnie czekamy w Polsce na decyzję nowego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – szynka czy roślinne plastry? Czy Trzecia Droga stoi na drodze dla klimatu czy na drodze wspierania interesów sektora hodowlanego? – mówi Spurek.

Podkreśla rolę czasu i konieczność realnej zmiany.

– To dobry moment, żeby rozpocząć w Polsce prace nad stworzeniem funduszu promocji weganizmu oraz reformy tego, co nie działa. Czyli systemu żywności.

O tym, jak działa branża przyszłości można przekonać się oglądając reportaż Posłuchaj Wegańskich Biznesów. Po premierze opisywaliśmy go kompleksowo na łamach SmogLabu.

– Chciałabym dodać, że prace nad cenzurą, brak dofinansowania w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, nierówności na rynku spożywczym, nie wynikają z tego, że my jako konsumenci i konsumentki nie chcemy jeść wegańsko.

Wynikają z tego – dodaje – że lobby mięsne broni swojego business as usual.

– A politycy poddają się sile sektora z przeszłości – mówi SmogLabowi Anna Spurek. – W świecie katastrofy klimatycznej i społecznej świadomości na temat zwierząt tzw. hodowlanych, szynka będzie po prostu szynką w 100 proc. roślinną, a wegańskie opcje będą tymi domyślnymi. 

Zdjęcie tytułowe: Chay_Tee/Shutterstock

Autor

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Jej teksty ukazują się też w Onet.pl. Współpracuje również z Odpowiedzialnym Inwestorem. Pisze przede wszystkim o gospodarce odpadami, edukacji ekologicznej, zielonych inwestycjach, transformacji systemu żywności i energetycznej. Preferuje społeczne ujęcie tematu. Zainteresowania: ochrona przyrody; przede wszystkim GOZ i OZE, eco-lifestyle oraz psychologia.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partnerzy portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Bartosz Kwiatkowski

Dyrektor Frank Bold, absolwent prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiceprezes Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu, ekspert prawny polskich i międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Patrycja Satora

Menedżerka organizacji pozarządowych z ponad 15 letnim stażem – doświadczona koordynatorka projektów, specjalistka ds. kontaktów z kluczowymi klientami, menadżerka ds. rozwoju oraz PR i Public Affairs.

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.