Udostępnij

To najprawdopodobniej koniec wielorybnictwa w Islandii. Kutry nie wypłyną drugi rok z rzędu

04.05.2020

Obrońcy zwierząt wieszczą koniec wielorybnictwa na Islandii. Jedyna firma w kraju, która zajmuje się polowaniami na płetwale zwyczajne, ogłosiła bowiem, że w tym roku kutry nie wypłyną w morze. Sytuacja powtarza się drugi rok z rzędu, co – jak tłumaczy spółka – ma związek z nieopłacalnością takiej działalności. Całkowite wycofanie się z rynku zapowiada natomiast monopolista połowów na płetwale karłowate, drugi z gatunków wielorybów, na które polowano wokół Islandii.

Aktywiści inicjatywy Whale and Dolphin Conservation obwieszczają sukces wieloletnich kampanii wymierzonych w komercyjne wielorybnictwo. W związku z nieopłacalnością tego rodzaju działalności, jedyna firma w kraju zajmująca się polowaniami na płetwale zwyczajne, po raz kolejny nie wyśle kutrów w morze.

Jak donosi m.in. portal Iceland Review za decyzją, by kolejny rok z rzędu zawiesić działalność, stoi niekorzystna dla branży sytuacja na japońskim rynku, który wcześniej był głównym kierunkiem eksportu wielorybiego mięsa. Przy obecnych cenach mięsa sprzedaż nie jest opłacalna, a powodem takiej sytuacji jest m.in. subsydiowanie przez Japonię własnych wielorybników.

Ponadto, jak deklaruje właściciel spółki Hvalur hf’s, na tegoroczną decyzję wpłynęła sytuacja związana z pandemią COVID-19, ograniczająca firmie pole do działalności. Oficjalnie spółka zapowiada jednak, że rozpocznie poszukania nowego kierunku zbytu, którym okazać się może branża produkująca suplementy żelaza.

Koniec wielorybnictwa?

Aktywiści WDC mają jednak nadzieję, że decyzja oznacza w praktyce koniec wielorybnictwa na Islandii, wskazując na niechęć klientów do spożywania mięsa największych morskich ssaków. Podczas gdy wiele osób uważa, że spożywanie wielorybiego mięsa jest tradycją Islandczyków, badania sprzed 4 lat wskazują, że gości ono na stołach jedynie 1,5 proc. mieszkańców kraju.

Obecnie działające na Islandii firmy mogą rocznie zabijać 200 płetwali zwyczajnych i 200 płetwali karłowatych. W roku 2018, gdy branża działała pełną parą, upolowanych zostało 146 płetwali zwyczajnych i 6 karłowatych. Kolejne zawieszenie działalności, przez jedyną firmę zabijającą popularniejszy gatunek, oznacza więc w praktyce zamrożenie branży.

Całkowity koniec spotka natomiast polowania na drugi gatunek, płetwale karłowate. Jak informuje WDC, kierownictwo IP-Utgerd Gunnar, jedynej firmy zajmującej się ich połowami, ogłosiło całkowite wycofanie się z rynku.

Przypomnijmy: Polowanie na wieloryby, ze względu na gwałtowny spadek ich liczebności w skutek działań przemysłu wielorybniczego, jest działalnością regulowaną prawem międzynarodowym. [Więcej na ten temat pisaliśmy TUTAJ.]

_

Źródło: Whale and Dolphin Conservation (WDC), Island Review , IUCN

Zdjęcie: Shutterstock/Nico Faramaz

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.