Udostępnij

W ciągu 10 lat na półkach może zabraknąć kolejnych produktów. Da się temu zaradzić

12.06.2025

Rosnące ceny, zawirowania geopolityczne, spadek jakości żywności i skutki zmian klimatu powodują, że bezpieczeństwo żywnościowe przestaje być hasłem. Teraz staje się realną obawą mieszkańców Polski. Ponad 70 proc. społeczeństwa martwi się, że w ciągu najbliższych 10 lat nie będzie ich stać na niektóre produkty lub po prostu nie znajdą ich już na sklepowych półkach.

Konsumenci ciągle odczuwają wzrost cen żywności. Przez susze, powodzie, gradobicia i inne zjawiska będące następstwami ocieplającego się klimatu, cierpią także rolnicy. Niestety, wsparcie otrzymują wciąż giganci, a nie ci, którzy najbardziej go potrzebują.

Głosowanie portfelem

Raport „Za daleko. Polki i Polacy o bezpieczeństwie żywnościowym” został przygotowany przez Instytut Strategii Żywnościowych Grunt. Opracowanie powstało na podstawie własnego badania opinii publicznej przeprowadzonego w kwietniu br. Kampania edukacyjna „Polski Talerz Przyszłości” zwraca uwagę na problemy i nadzieje polskich rolników oraz konsumentów. Ambasadorką kampanii została Marta Manowska, znana jako prowadząca m.in. program „Rolnik szuka żony”. Co wykazało badanie?

Wyniki okazały się jednoznaczne: poczucie zagrożenia rośnie. Coraz więcej osób, także konsumentów, dostrzega, że system żywnościowy nie działa tak, jak byśmy chcieli.

Marta Manowska opowiedziała SmogLabowi, dlaczego zaangażowała się w kampanię.

– Całym sercem wspieram kampanię „Polski Talerz Przyszłości”, bo los polskiego rolnika jest mi bliski. Mam z nimi częsty kontakt w moim programie i widzę, z jakimi problemami się mierzą i jak nadal kochają swoją pracę. Sama staram się jak najczęściej kupować na targach, bazarach, w kooperatywach, bezpośrednio od rolników i namawiam do tego wszystkich.

Marta Manowska: „Poznanie dostawcy powinno być naszym obowiązkiem”

– Każdy z nas może mądrze wybierać miejsce zakupów i produkty – mówi nam prowadząca znany i lubiany program. – Poznanie dostawcy, sposobu produkcji tego, co jemy i co dajemy swoim dzieciom, powinno być naszym obowiązkiem jako konsumentów. Polscy rolnicy zyskają możliwość nowych rynków zbytu, a co za tym idzie, opłacalność swojej produkcji i szansę na godny zarobek oraz rozwój. A konsument zyska pewność, że to, co je, jest zdrowe, świeże i smaczne. To jak smak polskiego pomidora, który wszyscy znamy – dodaje Manowska pytana przez SmogLab.

Co mogą zrobić władze? Możliwości jest wiele, ale dziś brakuje im rozpowszechnienia i dostępności.

  • wprowadzać LOKALNOŚĆ jako kryterium w zamówieniach publicznych,
  • chronić i rozwijać lokalne targi,
  • rozwijać edukację żywnościową wśród dzieci i dorosłych, wspierać rozwój kooperatyw spożywczych i innych innowacyjnych, lokalnych inicjatyw. 

Konsumenci za to mogą głosować portfelem i wybierać polskie, lokalne produkty wysokiej jakości.

Dr Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Strategii Żywnościowych Grunt odpowiedziała nam, dlaczego warto wspierać małe i średnie gospodarstwa rolne. Warto przypomnieć, że w polskiej strukturze to właśnie one dominują. – Te gospodarstwa mogą być fundamentem zdrowego, zrównoważonego systemu żywnościowego. Mogą zapewniać najbliższemu otoczeniu różnorodność i bezpieczeństwo żywnościowe.

Żeby tak się działo, muszą jednak mieć odpowiednie warunki rozwoju. – Z naszych badań wynika, że ponad 70 proc. Polek i Polaków obawia się ograniczenia dostępności produktów spożywczych w najbliższych 10 latach. A niemal co trzeci respondent twierdzi, że już dziś nie jest w stanie zapewnić rodzinie żywności wysokiej jakości – dodaje dr Sobiesiak-Penszko pytana przez SmogLab.

System serwuje nam przetworzoną żywność

Globalny system żywnościowy dostarcza nam coraz więcej przetworzonej żywności dostępnej przez cały rok. To produkty często pozbawione smaku i wartości odżywczych. Rolnik jest ofiarą tego systemu – mierzy się z wieloma problemami.

– Dane pokazują, że tylko 1 proc. największych gospodarstw rolnych kontroluje 70 proc. gruntów rolnych na Ziemi. Dotacje wspierają duże przemysłowe farmy. Na terenie całej Unii Europejskiej około 80 proc. dopłat trafia do około 20 proc. największych właścicieli ziemskich – wylicza dr Sobiesiak-Penszko.

Lokalni rolnicy borykają się nie tylko z brakiem dostępu do rynku, ale i z coraz wyższymi kosztami produkcji oraz skutkami zmiany klimatu; suszami, gradobiciami czy nawałnicami. Jak pokazały ubiegłoroczne wyliczenia IOŚ-PIB, straty z powodu ekstremalnych zjawisk pogodowych mogą sięgać nawet 6,5 miliarda złotych rocznie. Potrzebne jest zatem systemowe wsparcie.

– Z naszych badań wynika też, że Polacy chcą wspierać rolników, kupować lokalnie, ale brakuje rozwiązań wspierających lokalne rynki zbytu. Brak infrastruktury, przetwórstwa, dzięki którym rolnik i konsument mogliby się spotkać. Dlatego rząd i miasta powinny wdrażać rozwiązania, które pomogą skracać łańcuchy dostaw i zwiększać dostępność lokalnej, sezonowej i nieprzetworzonej żywności – dodaje.

Dzieci w szkołach i przedszkolach, jak podkreśla badaczka, powinny jeść żywność produkowaną lokalnie. Rekomenduje, żeby każdy miał w bliskim zasięgu warzywniak lub targ z lokalnymi produktami. Świeże warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, a okazuje się, że mamy do niej coraz trudniejszy dostęp.

– To absurdalne – zauważa dr Sobiesiak-Penszko.

Dwa scenariusze

Zmiany smaku, ale też jakości i ceny, w naturalny sposób doskwierają konsumentom. Kampania pokazuje dwie możliwe ścieżki, którymi mógłby podążyć polski system żywnościowy. Jedna z nich to scenariusz negatywny. Druga – pozytywny.

– Jeśli zabraknie systemowego wsparcia ze strony decydentów krajowych i samorządowych, relacja między rolnikiem a konsumentem pozostanie słaba i odległa, a mniejszym gospodarstwom odbierzemy szanse rozwoju, czeka nas niekorzystny scenariusz. W jego efekcie polski talerz przyszłości będzie ubogi. To talerz z ograniczonym wyborem, pozbawiony różnorodnych, lokalnych produktów i smaku – tłumaczy dr Sobiesiak-Penszko.

Ale Polska może też pójść inną drogą, którą zakłada scenariusz pozytywny. – Jeżeli rolnictwo, szczególnie mniejsze gospodarstwa, zostaną realnie wsparte przez polityków, a konsumenci i rolnicy zbliżą się do siebie (poprzez lokalne zakupy, świadome wybory i budowanie wzajemnych relacji), podniesiemy jakość żywności i wzmocnimy bezpieczeństwo żywnościowe kraju. W efekcie polski talerz przyszłości stanie się kolorowy, atrakcyjny i pełen różnorodnych, zdrowych produktów. Czas odzyskać kontrolę nad tym, co jemy i od kogo kupujemy. A Polska może zacząć budować swoją przewagę konkurencyjną nie na ilości, ale jakości tego, co produkuje – podsumowuje dr Sobiesiak-Penszko.

– Razem mamy moc. Wspierajmy polskich producentów – zachęca Marta Manowska.

Zdjęcie tytułowe: Pawel Kazmierczak/Shutterstock

Autor

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Jej teksty ukazują się też w Onet.pl. Współpracuje również z Odpowiedzialnym Inwestorem. Pisze przede wszystkim o gospodarce odpadami, edukacji ekologicznej, zielonych inwestycjach, transformacji systemu żywności i energetycznej. Preferuje społeczne ujęcie tematu. Zainteresowania: ochrona przyrody; przede wszystkim GOZ i OZE, eco-lifestyle oraz psychologia.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partnerzy portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Bartosz Kwiatkowski

Dyrektor Frank Bold, absolwent prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiceprezes Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu, ekspert prawny polskich i międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Patrycja Satora

Menedżerka organizacji pozarządowych z ponad 15 letnim stażem – doświadczona koordynatorka projektów, specjalistka ds. kontaktów z kluczowymi klientami, menadżerka ds. rozwoju oraz PR i Public Affairs.

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Zastępczyni redaktora naczelnego SmogLabu. Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Z portalem związana od 2021 roku. Wcześniej redaktorka Odpowiedzialnego Inwestora. Pisze głownie o zdrowiu, żywności, lasach, gospodarce odpadami i zielonych inwestycjach.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Współzałożyciel SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.