Badania naukowców z University of Rochester pokazują, że zanieczyszczenia przemysłowe mogą mieć negatywne konsekwencje trwające o wiele dłużej niż przypuszczano. Okazuje się bowiem, że – przynajmniej u myszy – uszkodzenie układu odpornościowego może być przekazywane także kolejnym pokoleniom.
Z badań nowojorskich naukowców – przeprowadzonych na myszach – wynika, że długotrwałe i wszechobecne narażenie matki na zanieczyszczenia przemysłowe może upośledzać odporność także u jej dzieci, a (w mniejszym stopniu) także u jej wnucząt i prawnucząt. W ramach eksperymentu ciężarne myszy były narażane na kontakt z dioksynami, będącymi zanieczyszczeniami pochodzenia przemysłowego i wchłaniającymi się do organizmu drogą pokarmową. Gdy dioksynami zanieczyszczone są gleby, mogą one poprzez rośliny wnikać do łańcuchów pokarmowych zwierząt, w tym także ludzi. [Problem z dioksynami w środowisku polega również na tym, że mogą stopniowo kumulować się w organizmie i dopiero po dłuższym czasie negatywnie wpływać na zdrowie. Więcej na ten temat – a także o tym, skąd biorą się dioksyny w środowisku – pisaliśmy tutaj.]
Jak tłumaczą badacze z University of Rochester, dioksyny wnikając do organizmu zwierząt i ludzi są w stanie upośledzać układ odpornościowy kolejnych pokoleń poprzez zaburzenie transkrypcji genów – nie są to więc przypadki mutacji, lecz nie do końca prawidłowego replikowania się komórek u potomstwa (co fachowo określono mianem „błędu maszynerii komórkowej”). W przypadku badanych myszy wśród potomstwa doszło do upośledzenia mechanizmów produkcji białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów, takich jak m.in. wirus grypy. Co najbardziej zaskoczyło badaczy, osłabioną reakcją immunologiczną charakteryzowało się nie tylko potomstwo narażanych na zanieczyszczenia myszy, ale i kolejne pokolenia. Dostrzeżono również, że upośledzenie było większe u samic myszy.
„Stare powiedzenie, które głosi, że 'jesteś tym, co jesz’ jest niezwykle ważne dla wielu aspektów ludzkiego zdrowia” – powiedział dr Paige Lawrence, jeden z autorów badania. „Jeśli natomiast chodzi o zdolność organizmu do walki z infekcjami badanie to sugeruje, że do pewnego stopnia możesz również 'być tym, co zjadła twoja prababka’”.
Źródło: University of Rochester / Medical Center Rochester
Zdjęcie: Shutterstock/schankz