Od trzech lat rośnie liczba ludzi na świecie, którzy cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Obecnie to ok. 821 milionów osób, spośród których 150 mln to dzieci. Eksperci ONZ wśród głównych przyczyn wskazują konflikty zbrojne, zmiany klimatyczne oraz spowolnienie gospodarcze. Z powodu wyjątkowo dotkliwej suszy cierpią m.in. mieszkańcy Kenii, gdzie problem dotknął już 1,5 mln osób.
Jak wynika z najnowszego raportu FAO (Food and Agriculture Organization) Organizacji Narodów Zjednoczonych, od kilku lat mamy do czynienia z nawrotem problemu niedożywienia i głodu na świecie. Podczas gdy przez lata problem ten zdawał się zanikać, od 2015 roku znów przybywa osób potrzebujących – a obecnie ich liczba wzrosła do poziomu z lat 2009-2010.
W 2018 roku ich liczbę oszacowano na ponad 821 milionów osób. 96 milionów spośród nich to osoby głodujące, którym według ONZ należy zapewnić żywność, by nie umarły z głodu. Problem, którego dotyczy raport, w największym stopniu dotyczy mieszkańców Azji oraz Afryki, przede wszystkim subsaharyjskiej. Żyje tam, kolejno, 500 mln i 250 mln osób cierpiących z powodu niedożywienia i głodu.
Zmiany klimatyczne wśród głównych przyczyn głodu
Wśród przyczyn eksperci ONZ wskazali na toczące się na świecie konflikty zbrojne, zmiany klimatyczne, a także spowolnienie gospodarcze.
Wojna jest przyczyną głodu m.in. w Sudanie Południowym, Jemenie i Demokratycznej Republice Konga. Analitycy wskazują, że z jednej strony dochodzi do grabieży, w które zaangażowani są żołnierze, z drugiej natomiast dezorganizacja państw, m.in. poprzez masowe przesiedlenia, skutkuje zaburzeniem funkcjonowania rolnictwa oraz dystrybucji żywności.
Rolnictwu nie sprzyjają także zmiany klimatyczne – wskazywane jako druga najistotniejsza przyczyna głodu. Zniszczenia spowodowane przez ekstremalne zjawiska pogodowe, np. suszę oraz huragany, to główna przyczyna głodu m.in. w Kenii oraz Zimbabwe, dotkniętego uderzeniem cyklonu Idai.
„Zmiany klimatyczne mają daleko idący wpływ na wydajność rolnictwa i bezpieczeństwo żywności” – powiedział William Lacy Swing, dyrektor generalny ds. migracji w ONZ. „Jest to jeden z głównych powodów rekordowej liczby ludzi zmuszonych do migracji z obszarów wiejskich do miast na całym świecie”.
Autorzy podkreślają, że wskazane przyczyny problemów z dostępem do żywności w wielu miejscach świata nakładają się na siebie, pogarszając sytuację mieszkańców. Jednym z takich przypadków jest Zimbabwe, gdzie straty związane z uderzeniem kataklizmu ściśle wiążą się z kryzysem finansowym.
Z całością raportu FAO (w j. angielskim) można zapoznać się tutaj.
Źródła: FAO, Deutsche Welle, Channel News Asia
Zdjęcie: Shutterstock/mantinov