Udostępnij

Ministerstwo Rolnictwa zachwala zupę rakową. Rodzime gatunki raków są jednak pod ochroną

15.06.2020

Potrawa dostała się na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Problem w tym, że zupy nie można przyrządzać z rodzimych gatunków raka, których populacja z trudem utrzymuje się w polskich wodach.

Umieszczenia dania na prestiżowej liście chciało Koło Gospodyń Wiejskich z Chróściny niedaleko Opola. Tradycyjnej zupy z polskich raków w praktyce nie da się jednak przygotować. Oba polskie gatunki tego zwierzęcia są pod ochroną. Zachwalane przez znawców kulinariów raki błotne i szlachetne trzeba wypuszczać do wody zaraz po przypadkowym odłowieniu.

Przedstawiciele szlachetnej odmiany skorupiaka do życia wymagają wyjątkowo czystej i dobrze natlenionej wody. Degradacja środowiska sprawiła, że coraz trudniej jest im się utrzymać w polskich wodach.



Ogromnym zagrożeniem dla polskich raków jest też regulacja rzek. gatunki są też ofiarami odławiania na masową skalę. „Niestety, ten cenny skorupiak znajduje się w kraju na skraju wymarcia, a za jego tragiczną sytuację odpowiada człowiek” – czytamy na poświęconej rakom stronie Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych.- „Dla przykładu, w ciągu ostatnich 100 lat z ponad 474 znanych miejsc poławiania raków na Pomorzu zostało jedynie ok. 25 stanowisk.”

Czytaj również: To najprawdopodobniej koniec wielorybnictwa w Islandii. Kutry nie wypłyną drugi rok z rzędu

Śmiertelnym niebezpieczeństwem jest dla nich również dżuma rakowa – choroba pochodząca od przywiezionych do polski z Ameryki Północnej inwazyjnych raków pręgowatych i sygnałowych. Tylko one są dopuszczone w Polsce do spożycia – obok zwierząt hodowlanych i sprowadzanych zza granicy.

Resortowi rolnictwa nie przeszkodziło to jednak we wpisaniu tradycyjnej zupy rakowej na prestiżową listę. Sukcesem chwali się między innymi opolski Urząd Marszałkowski. Jak czytamy w oświadczeniu urzędników, przepis był przekazywany kolejnym pokoleniom przez ludność Kresów Wschodnich, która po II wojnie światowej osiadła na Opolszczyźnie. „Ze względu na trudności w dostępie do świeżych raków, zupa rakowa nadal pojawia się na stole jedynie od święta. Stanowi ona jednak część dziedzictwa, a jej smak jest dobrze znany kilku pokoleniom, które swoje korzenie mają na Kresach Wschodnich” – pisze Urząd.

Źródło zdjęcia: Wikipedia / Park Regionalny Wogezów Północnych. Licencja CC

Autor

Marcel Wandas

Dziennikarz, autor między innymi Onetu, Holistic News i Weekend.Gazeta.pl. W przeszłości reporter radiowy związany między innymi z Radiem Kraków, Radiem Eska i Radiem Plus. Fan muzyki, bywalec festiwali, wielbiciel krakowskiej Nowej Huty, hejter krakowskiego smogu.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.