Jeden ze szpitali w Bostonie postawił na radykalne skrócenie łańcuchów żywnościowych, związanych z karmieniem swoich pacjentów. Pochodzą one bowiem wprost… z dachu, gdzie urządzono ogród warzywny. Przedsięwzięcie liczy około 85 metrów kwadratowych.
Boston Medical Center jest szpitalem akademickim, związanym z Boston University School of Medicine, a także największą jednostką z centrum urazowym w Nowej Anglii. Od 2017 roku wyróżnikiem jest także „zielona inwestycja” w postaci ogrodu zlokalizowanego na dachu jednego z budynków. Uprawiane tam warzywa i zioła trafiają do lokalnej stołówki oraz szpitalnej spiżarni, wzbogacając dietę ok. 500 pacjentów szpitala o zdrowe produkty.
Zobacz także: W Paryżu powstaje największy w Europie ogród warzywny na dachu budynku. Z restauracją i działkami na wynajem
Jak możemy przeczytać na stronie przedsięwzięcia, z 85 metrów kwadratowych upraw do stołówki i spiżarni trafia między 2,5 do 7,5 ton warzyw. W ogrodzie uprawianych jest 25 gatunków roślin, przede wszystkim warzyw i ziół, którymi przyprawiane są później szpitalne potrawy.
Ponadto na dachu zlokalizowane zostały dwa ule, w których żyje między 80 000 a 100 000 pszczół. W ten sposób inwestycja służy nie tylko pacjentom, ale i lokalnej bioróżnorodności – owady te potrafią bowiem zapuszczać się daleko poza szpitalny dach, nawet do 3 kilometrów od pasieki.
Czytaj również: Naukowcy proponują nową dietę. Jest korzystna dla zdrowia i klimatu, zaleca większą ilość warzyw
Jak ogród bostońskiego szpitala wygląda z bliska, można zobaczyć tutaj:
Źródło: greenroofs.com/Boston Medical Centre
Zdjęcie: Olena Kibryk