Udostępnij

W Azji rozprzestrzenia się groźny wirus. „Największa epidemia choroby zwierzęcej w dziejach”

07.06.2019

W Azji Południowo-Wschodniej trwa walka z rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorem świń (ASF), zwanym również „świńską Ebolą”. W Wietnamie i Chinach wybito już miliony zwierząt, a epidemia, określana mianem największej w dziejach, wciąż się rozprzestrzenia. Wahania na globalnym rynku wieprzowiny już są odczuwalne na całym świecie.

Choroba, choć nie jest groźna dla ludzi, powoduje niewyobrażalne straty wśród zwierząt. Na ASF nie ma ani skutecznych lekarstw, ani szczepionek, dlatego rozprzestrzenienie się wirusa powoduje olbrzymie straty ekonomiczne. Może również rodzić poważne problemy natury społecznej, m.in. zaburzając produkcję żywności.

W Wietnamie – gdzie wirus wyrządził największe szkody, tuż obok Chin – wieprzowina stanowi 75 proc. spożywanego mięsa. W rolnictwie, którego znaczną część stanowi hodowla świń, pracuje obecnie 50 proc. siły roboczej kraju. Jak podaje Bloomberg, w związku z tym rząd zaapelował do rolników o dywersyfikację hodowli, a więc wzbogacenie jej o inne gatunki, np. drób.

Na azjatycki kryzys związany z epidemią ASF już zareagowały światowe rynki wieprzowiny. Globalne ceny wzrosły o 40 proc. i niewykluczone, że na tym się nie skończy. Według analityków, ofiarą walki z chorobą może paść nawet 8 proc. światowych dostaw wieprzowiny.

Największa epidemia choroby zwierzęcej w dziejach

„To największa epidemia chorób zwierząt, jaką kiedykolwiek mieliśmy na tej planecie (…) Pryszczyca i ogniska BSE bledną w porównaniu do szkód, które są wyrządzane. I nie mamy możliwości powstrzymania jej przed rozprzestrzenianiem się.” – powiedział prof. Dirk Pfeiffer, epidemiolog weterynaryjny z Uniwersytetu Miejskiego w Hongkongu i ekspert od ASF, cytowany przez brytyjskiego „Guardiana”.

Dr hab. Paulina Kramarz, profesor UJ, w kontekście epidemii chorób zwierzęcych, zwraca uwagę na winę współczesnego, przemysłowego sposobu wytwarzania żywności. [„Przy rozproszonym systemie produkcji żywności zawsze jest szansa, że jakaś uprawa przetrwa, część zwierząt przeżyje” – podkreśla badaczka w wywiadzie. który przeczytać można tutaj].

Tak o rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń – występującego również w Europie – opowiada natomiast animacja przygotowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA):

ASF to choroba świń oraz spokrewnionych z nimi dzików. Typowymi objawami u zwierząt jest krwotok wewnętrzny, a także zewnętrzny, stąd porównanie choroby do zabójczej dla człowieka Eboli. Zwykle po wystąpieniu objawów zwierzę umiera w ciągu 10 dni, jednak istnieją szczepy niepowodujące typowych objawów. Utrudnia to hodowcom szybkie reagowanie i przyczynia się do rozprzestrzeniania choroby.

 

Źródła: The Guardian, BloombergEFSA

Zdjęcie: Shutterstock/C.Lotongkum

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.