W Niemczech chcą podnieść VAT na mięso z 7 na 19 proc. Wpływy mają iść na poprawę dobrostanu zwierząt

963
0
Podziel się:
Niemieccy politycy debatują nad podatkiem od mięsa

Niemieccy parlamentarzyści dyskutują nad podniesieniem podatku VAT na produkty mięsne, co w tamtejszych mediach określono mianem “podatku od mięsa”. Pomysł, który pojawił się wśród posłów socjaldemokratycznej SPD oraz Zielonych, znalazł częściowe zrozumienie wśród formacji CDU. Hodowlę zwierząt obwinia się za istotną część emisji gazów cieplarnianych, powodowanych przez człowieka.

Jak donoszą niemieckie media, politycy partii SPD i Zielonych zaproponowali w środę podniesienie podatku VAT na produkty mięsne – z aktualnego 7 do 19%. Zebrane w ten sposób dodatkowe środki miałyby zostać przeznaczone na poprawienie dobrostanu zwierząt.

Do pomysłu odniósł się rzecznik z rządzącej krajem partii CDU, będącej w koalicji z SPD. Formacja Angeli Merkel nie mówi “nie”, jednak pojawiła się sugestia, że w związku z malejąca konsumpcją mięsa dodatkowe środki powinny trafić do rolników i wspomóc ich w restrukturyzacji. Propozycji zdecydowanie sprzeciwia się opozycyjna Alternatywa dla Niemiec (AfD).

Wyższa, 19-procentowa stawka podatku VAT obejmuje dziś większość produktów żywnościowych w Niemczech. W przypadku mięsa ustawodawcy zastosowali jednak nadzwyczajną obniżkę.

Wysokie spożycie mięsa

Dziennik “Die Zeit” podaje, że przeciętny obywatel Niemiec zjada średnio 60 kg mięsa rocznie. Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (DGE) – ze względów zdrowotnych – zaleca spożycie mniej więcej o połowę niższe. Dla porównania – według danych GUS, opublikowanych przed kilkoma dniami – statystyczny Polak w 2018 roku zjadł 76,9 kg mięsa, czyli o 6,8 kg więcej niż w roku 2017.

Postulaty odnoszące się do spożycia mięsa pojawiają się także ze strony naukowców zajmujących się klimatem. Hodowle bydła obwiniane są za aż 20 proc. emisji gazów cieplarnianych, powodowanych działalnością człowieka. Zalecenie promowania bardziej zbilansowanej diety – zawierającej większą ilość produktów roślinnych, zamiast odzwierzęcych – pojawia się m.in. w najnowszym raporcie Międzynarodowego Panelu ds. Zmian Klimatycznych (IPCC). [Szczegółowo o dokumencie “Climate Change and Land” pisaliśmy tutaj.]

 

Zdjęcie: Shutterstock/Eviart

Podziel się:
Wesprzyj nas!

Ładowanie danych zbiórki...

Wesprzyj SmogLab!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o