Badaczom ze szkockiego Heriot-watt University udało się zlokalizować gen, który w przypadku jęczmienia odpowiada za jego odporność na suszę. Naukowcy mają nadzieję, że odkrycie pomoże wzmocnić uprawy także innych zbóż, a swoje zadowolenie wyrażają producenci szkockiej whisky, która bez jęczmienia nie może istnieć.
„To znaczące odkrycie, które pozwoli w przyszłości hodować więcej roślin odpornych na suszę. Susza już dziś wpływa na plony, a europejskie rolnictwo odczuło to szczególnie mocno w 2018 r. Długotrwałe, suche i gorące lato znacząco wpłynęło na wielkość plonów i ich jakość. (…) Ponieważ zmiany klimatu nabierają tempa i doświadczamy bardziej ekstremalnych pór roku, musimy zadbać o ciągłość dostaw” – powiedział dr Peter Morris ze szkockiego Heriot-Watt University.
Naukowcom spośród blisko 40 tys. genów jęczmienia udało się wyodrębnić jeden, HvMYB1, odpowiadający za jego odporność na suszę. Dowiedziono, że zwiększenie jego ekspresji pomaga roślinom lepiej radzić sobie w warunkach przypominających suszę, którą zasymulowano w warunkach laboratoryjnych. Badacze liczą teraz, że ich odkrycie pomoże wkrótce chronić nie tylko jęczmień, ale także inne rodzaje zbóż.
„Jest to istotne dla kluczowych branż, takich jak produkcja szkockiej whisky, jednej z wiodących pozycji eksportowych w Wielkiej Brytanii. Nasz projekt koncentrował się w szczególności na jęczmieniu, jednym z trzech składników używanych do produkcji szkockiej whisky” – podkreślił dr Morris.
Na ratunek szkockiej
Wyniki badań z zadowoleniem przyjmuje sponsor badań, czyli lokalna branża alkoholowa, której specjałem jest właśnie szkocka whisky.
„Przemysł szkockiej whisky opiera się na zrównoważonych i bezpiecznych dostawach surowców dobrej jakości, teraz i w przyszłości. Wysokiej jakości jęczmień ma kluczowe znaczenie dla sukcesu branży: około 90 proc. jęczmienia używanego do produkcji szkockiej pochodzi ze Szkocji, reszta z całej Wielkiej Brytanii lub w razie potrzeby z Unii Europejskiej. Ściśle współpracujemy ze specjalistami z uniwersytetu Heriot-Watt i innymi w branży, aby zapewnić, że przemysł jest przygotowany na wszelkie zmiany, które mogą wynikać ze zmieniającego się klimatu” – powiedziała Dagmar Droogsma ze Scotch Whisky Association, zrzeszającego producentów szkockiej.
Źródło: Heriot-Watt University
Zdjęcie: Shutterstock/Nitr