Udostępnij

Odkryto gen, który może uodpornić zboża na suszę. Albo chociaż ochronić szkocką whisky

03.09.2019

Badaczom ze szkockiego Heriot-watt University udało się zlokalizować gen, który w przypadku jęczmienia odpowiada za jego odporność na suszę. Naukowcy mają nadzieję, że odkrycie pomoże wzmocnić uprawy także innych zbóż, a swoje zadowolenie wyrażają producenci szkockiej whisky, która bez jęczmienia nie może istnieć.

„To znaczące odkrycie, które pozwoli w przyszłości hodować więcej roślin odpornych na suszę. Susza już dziś wpływa na plony, a europejskie rolnictwo odczuło to szczególnie mocno w 2018 r. Długotrwałe, suche i gorące lato znacząco wpłynęło na wielkość plonów i ich jakość. (…) Ponieważ zmiany klimatu nabierają tempa i doświadczamy bardziej ekstremalnych pór roku, musimy zadbać o ciągłość dostaw” – powiedział dr Peter Morris ze szkockiego Heriot-Watt University.

Naukowcom spośród blisko 40 tys. genów jęczmienia udało się wyodrębnić jeden, HvMYB1, odpowiadający za jego odporność na suszę.  Dowiedziono, że zwiększenie jego ekspresji pomaga roślinom lepiej radzić sobie w warunkach przypominających suszę, którą zasymulowano w warunkach laboratoryjnych. Badacze liczą teraz, że ich odkrycie pomoże wkrótce chronić nie tylko jęczmień, ale także inne rodzaje zbóż.

„Jest to istotne dla kluczowych branż, takich jak produkcja szkockiej whisky, jednej z wiodących pozycji eksportowych w Wielkiej Brytanii. Nasz projekt koncentrował się w szczególności na jęczmieniu, jednym z trzech składników używanych do produkcji szkockiej whisky” – podkreślił dr Morris.

Na ratunek szkockiej

Wyniki badań z zadowoleniem przyjmuje sponsor badań, czyli lokalna branża alkoholowa, której specjałem jest właśnie szkocka whisky.

„Przemysł szkockiej whisky opiera się na zrównoważonych i bezpiecznych dostawach surowców dobrej jakości, teraz i w przyszłości. Wysokiej jakości jęczmień ma kluczowe znaczenie dla sukcesu branży: około 90 proc. jęczmienia używanego do produkcji szkockiej pochodzi ze Szkocji, reszta z całej Wielkiej Brytanii lub w razie potrzeby z Unii Europejskiej. Ściśle współpracujemy ze specjalistami z uniwersytetu Heriot-Watt i innymi w branży, aby zapewnić, że przemysł jest przygotowany na wszelkie zmiany, które mogą wynikać ze zmieniającego się klimatu” – powiedziała Dagmar Droogsma ze Scotch Whisky Association, zrzeszającego producentów szkockiej.

 

Źródło: Heriot-Watt University

Zdjęcie: Shutterstock/Nitr

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.