Udostępnij

Powietrze w mieszkaniach nawet pięciokrotnie gorsze niż na zewnątrz. Powodem kuchenki gazowe

12.05.2020

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przyjrzeli się emisjom zanieczyszczeń powietrza w trakcie używania kuchenek gazowych. Jak się okazuje, gotowanie na gazie może spowodować, że powietrze w mieszkaniu będzie nawet kilkukrotnie bardziej zanieczyszczone niż na zewnątrz.

Analiza jakości powietrza w pomieszczeniach wykazała, że ​​stężenia tlenku węgla (CO) podczas gotowania i pieczenia mogą istotnie przekraczać poziomy ustalone przez federalne i stanowe normy jakości powietrza (na zewnątrz). Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, jeśli chodzi o zanieczyszczenia NO2.

Kiedy kuchenka i piekarnik gazowy były używane jednocześnie przez godzinę, narażenie na dwutlenek azotu przekraczało dopuszczalne w Kalifornii normy (dla powietrza na zewnątrz) w 90 proc. modelowanych scenariuszach emisji. W niektórych przypadkach zdarzało się, że rejestrowana podczas gotowania jakość powietrza była nawet pięciokrotnie gorsza niż na zewnątrz.

O szkodliwości wdychania tlenków azotu pisaliśmy m.in. TUTAJ. Wśród problemów najczęściej wskazywanych jako wynik tylko krótkotrwałego narażenia na NO i NO2 znajdują się m.in. podrażnienia układu oddechowego, szczególnie u osób chorujących na schorzenia, takie jak astma i POChP, czy też podrażnienia spojówek oczu oraz śluzówek nosa i gardła.

Zagrożenie wewnątrz domu

Doktor Robert Gould, patolog cytowany przez brytyjskiego „Guardiana”, zwraca uwagę na fakt, że problem zanieczyszczeń powietrza w budynkach dotyczy najczęściej biedniejszej części społeczeństwa. Naukowiec podkreśla, że konieczne jest podjęcie inwestycji chroniących tych, których zdrowie jest najbardziej zagrożone.

Autorzy raportu wskazują również na konieczność ochrony zdrowia domowników, a jako najlepsze rozwiązanie wskazują przejście na kuchenki i piekarniki elektryczne. Jako rozwiązania doraźne wskazują m.in. wykorzystywanie urządzeń wentylacyjnych (nie wszędzie obecnych), oczyszczanie powietrza urządzeniami z filtrami HEPA lub przynajmniej wietrzenie w czasie gotowania.

Jak podaje Europejska Agencja Środowiska, wielu mieszkańców Europy spędza w budynkach (w domu, pracy lub szkole) nawet 90 proc. swojego czasu. Dlatego ważne jest, by dbać także o jakość powietrza w pomieszczeniach – szczególnie teraz, gdy wielu z nas zostało zmuszonych do pracy tam, gdzie również przyrządza posiłki.

Wśród źródeł zanieczyszczeń w pomieszczeniach EAŚ wskazuje m.in. powietrze z zewnątrz, niektóre materiały i tworzywa wykorzystywane w budownictwie oraz właśnie gotowanie. [Więcej na ten temat (w j. polskim) można przeczytać na stronie agencji].

_

Z całością raportu naukowców z Los Angeles (w j. angielskim) można zapoznać się tutaj.

Zdjęcie: Shutterstock/Nataliya Pokrovska

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.