Udostępnij

Rakotwórcze gotowanie na gazie. Największe ryzyko dla dzieci

21.07.2025

Kolejne badania wskazują na rakotwórczość gotowania na gazie. Niedawne wyniki dokumentują ryzyko zachorowania związane z obecnością benzenu w spalinach. Problem okazuje się dotyczyć szczególnie dzieci. Benzen to jednak nie jedyne szkodliwe zanieczyszczenie, jakie powstaje podczas używania kuchenki gazowej. 

Najnowsze wyniki badań opublikowane w “Journal of Hazardous Materials” to kolejny sygnał alarmowy, jeśli chodzi o szkodliwość używania kuchenek gazowych. Wykorzystując modelowanie komputerowe, analizowano, w jaki sposób zanieczyszczenia szkodzą domownikom w poszczególnych pomieszczeniach. 

Wspomniane badania dotyczyły konkretnie benzenu – jednego z produktów spalania gazu. Autorzy publikacji wskazują, że narażenie na działanie kuchenek gazowych zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Ich zdaniem zagrożenie to należy ograniczyć, aby poprawić zdrowie publiczne. Dotyczy to szczególnie małych oraz słabo wentylowanych budynków.

Szacując ryzyko zachorowania na raka w najbardziej problematycznych domostwach, zwrócono uwagę, że było ono blisko dwukrotnie wyższe w przypadku dzieci. Dlaczego? Najmłodsi z nas oddychają szybciej i są lżejsi od dorosłych. A to skutkuje koncentracją rakotwórczego zanieczyszczenia w tkankach.

Rakotwórczy benzen z kuchenek gazowych. Jest też w spalinach samochodowych

Wspomniane badania skomentował dla nas dr n. med. Tadeusz Jędrzejczyk z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed), wiceprezes European Public Health Alliance (EPHA). 

– Artykuł koncentruje się na jednym ze szkodliwych dla zdrowia związków, czyli benzenie. Wiedza o rakotwórczych cechach tej cząsteczki jako czynnika rozwoju chorób nowotworowych jest znana i zmierzona w tym zakresie od dawna. Badanie koncentrowało się na mierzeniu efektów ryzyka rozwoju nowotworów, w szczególności białaczki. To w zasadzie cała rodzina chorób nowotworowych, występująca w każdym wieku. Wśród dzieci obserwujemy 30-40 przypadków na milion rocznie. To właśnie wzrost ryzyka związanego z narażeniem na spaliny z kuchenek gazowych oceniono jako największy – mówi dr n. med. Tadeusz Jędrzejczyk zapytany o sprawę przez SmogLab.

Kuchenki gazowe to jednak nie jedyne źródło tego zanieczyszczenia. – Przy okazji warto wskazać, że benzen znajdziemy także w spalinach samochodowych, w dymie papierosowym (również w przypadku biernego palenia) czy w mieszkaniach ogrzewanych piecami i kominkami. Wpływ emisji z kuchenek gazowych jest tylko jednym, ale istotnym źródłem tego kancerogenu. Właśnie ze względu na fakt długotrwałego narażenia na dość wysokie stężenia we wdychanym powietrzu. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych – podkreśla dr n. med. Tadeusz Jędrzejczyk.

Nie tylko benzen. Gotowanie na gazie i tlenki azotu

Naukowiec zwraca uwagę na inne zanieczyszczenia, powstające podczas spalania gazu w kuchenkach. Szczególnie szkodliwe okazuje się połączenie zanieczyszczeń działających rakotwórczo z tymi, które mają charakter prozapalny. 

Problemem w tym kontekście są tlenki azotu. – W raporcie, nad którym pracowaliśmy wraz ze studentami GUMed, analizowaliśmy inny rodzaj związków chemicznych, przede wszystkim tlenki azotu (NOx). W większym stopniu są one odpowiedzialne za modyfikacje stanu zapalnego, stąd wyraźny związek z częstością występowania astmy oskrzelowej. Warto przypomnieć jednak przy okazji dwa fakty. Po pierwsze, ryzyko rozwoju raka jest większe przy jednoczesnym narażeniu na substancje kancerogenne i prozapalne. Po drugie, niezależnie od stężenia, ryzyko rośnie wraz z miesiącami i latami ciągłego narażenia. Dlatego, mimo, że dobra wentylacja znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo wywołania nowotworu (ale także np. astmy), najlepszym sposobem jego eliminacji pozostaje po prostu zmiana technologii na bezemisyjną – podkreśla naukowiec.

Raport  “Gotuj z głową, a nie z gazem” – przygotowany przez badaczy z Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych – wprost porównuje gotowanie na gazie do biernego palenia papierosów. Skutkiem może być m.in. astma. Jak mówią przytoczone w raporcie szacunki, w Polsce nawet 54 tys. dzieci cierpi na objawy astmy, których można byłoby uniknąć odchodząc od gotowania na gazie.

_

Z całością wspomnianych wyników badań można zapoznać się tutaj.

Zdjęcie: Shutterstock / Bilanol

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partnerzy portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Bartosz Kwiatkowski

Dyrektor Frank Bold, absolwent prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiceprezes Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu, ekspert prawny polskich i międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Patrycja Satora

Menedżerka organizacji pozarządowych z ponad 15 letnim stażem – doświadczona koordynatorka projektów, specjalistka ds. kontaktów z kluczowymi klientami, menadżerka ds. rozwoju oraz PR i Public Affairs.

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Zastępczyni redaktora naczelnego SmogLabu. Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Z portalem związana od 2021 roku. Wcześniej redaktorka Odpowiedzialnego Inwestora. Pisze głownie o zdrowiu, żywności, lasach, gospodarce odpadami i zielonych inwestycjach.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Współzałożyciel SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.