Udostępnij

Sejm przyjmie ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ponad podziałami

21.03.2019

Sejm najprawdopodobniej w kwietniu przyjmie ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która dotyczy sklepów wielkopowierzchniowych. Niesprzedana żywność ma być przekazywana organizacjom pozarządowym. Ponadto sklepy mają być zobowiązane do prowadzenia kampanii informacyjno-edukacyjnych, przeciwdziałających marnotrawieniu żywności.

Jak poinformowała „Rzeczpospolita” – pracujące nad projektem partie polityczne osiągnęły w tej kwestii rzadko spotykany kompromis – dlatego ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności ma zostać przyjęta w kwietniu, ponad politycznymi podziałami.

Projekt zakłada, że sklepy o powierzchni większej niż 250 m2 zobowiązane będą oddać niesprzedaną żywność – pod rygorem grzywny – organizacjom pozarządowym, które zajmą się jej dystrybucją wśród potrzebujących.

Szacunkowe dane mówią, że w Polsce rocznie marnuje się nawet 9 mln ton żywności – co umiejscawia nas w czołówce największych marnotrawców w Unii Europejskiej.

Nie-świadomość społeczna

Eksperci firmy doradczej Deloitte – którzy w ubiegłym roku przyglądnęli się szerzej problemowi – podkreślają, że działania dotyczące sklepów, choć potrzebne, nie są wystarczające.

Jak wynika z raportu organizacji EU Fusion, działającej dla Komisji Europejskiej – głównym źródłem marnotrawstwa żywności w Europie są gospodarstwa domowe (53 proc.). Dalej znajdują się: przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) i dopiero sprzedaż (5 proc.).

Dlatego zdaniem doradców Deloitte działać należy kompleksowo – podejmując się także edukacji dotyczącej marnotrawienia żywności.

Na potrzebę działań informacyjnych i edukacyjnych zdaje się odpowiadać także procedowany projekt ustawy. Posłowie, oprócz obowiązku współpracy z organizacjami pozarządowymi, chcą nałożyć na sklepy także obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno-edukacyjnych w objętych ustawą placówkach. Akcje dotyczące przeciwdziałania marnotrawieniu żywności miałyby się odbywać przynajmniej raz w roku i trwać minimum dwa tygodnie.

Marnowanie żywności to problem etyczny przynajmniej z kilku powodów. Po pierwsze, według FAO na świecie wciąż marnujemy więcej żywności niż potrzeba do wyeliminowania globalnego głodu. Po drugie, produkcja żywności, która nie zostaje ostatecznie spożyta, to niepotrzebne obciążenie dla środowiska i klimatu, których można byłoby uniknąć.

 

Źródła: Rzeczpospolita, Deloitte, senat.gov.pl

Zdjęcie: Shutterstock/Victoria 1

Autor

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.