Udostępnij

Szkocka destylarnia wyprodukowała wódkę… „przyjazną dla klimatu”

30.10.2020

Zielone trendy docierają do branży gorzelniczej. Destylarnia Arbikie ze szkockiego miasta Arbroath wprowadziła na rynek wódkę i gin, które lansuje pod hasłem „climate-positive”. Oba trunki wytwarzane są z grochu – podobno bardziej ekologicznego niż zboża wykorzystywane tradycyjnie do produkcji mocnych alkoholi.

Nàdar Gin i Nàdar Vodka – to dwie nowe alkoholowe marki w ofercie Arbikie. Etykiety obu trunków opatrzone są hasłem „climate-positive”. Sugeruje ono, że bilans emisji dwutlenku węgla przy produkcji napojów jest ujemny. Na swojej stronie producent przekonuje, że wytworzenie jednej butelki alkoholu przekłada się na oszczędność w postaci 1,53 kg CO2. Jak to możliwe?

Wódka z grochu jest bardziej przyjazna dla klimatu niż „żytniówka”

Bazą do produkcji alkoholi sprzedawanych pod marką Nàdar („natura” w języku gaelickim) jest groch. Jak przekonuje firma, roślina ta nie wymaga sztucznego nawożenia – w odróżnieniu od zbóż tradycyjnie stosowanych do produkcji alkoholu, takich jak żyto, pszenica czy kukurydza. Groch pozyskuje bowiem duże ilości azotu – głównego składnika pokarmowego roślin – od bakterii, z którymi pozostaje w symbiozie. Z kolei mikroorganizmy pobierają ten pierwiastek z powietrza. W efekcie do atmosfery trafia mniej gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla czy podtlenku azotu, które powstają podczas produkcji, transportu i stosowania nawozów sztucznych.

Zrównoważona produkcja to przyszłość branży spożywczej

Drugim powodem „pozytywności klimatycznej” nowych produktów Arbikie ma być fakt, że groch zawiera znacznie więcej białka niż zboża. Umożliwia to tworzenie produktów ubocznych, które mogą być przeznaczone na paszę dla zwierząt hodowlanych. – To rozwiązanie, które może pomóc krajom europejskim w zwiększeniu białkowej samowystarczalności i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego – przekonują szkoccy gorzelnicy.

Czytaj także: Na parkingu paryskiego Disneylandu powstanie elektrownia słoneczna

Arbikie ma ambicję znaleźć się w światowej czołówce destylarni działających w modelu zrównoważonego rozwoju. Zdaniem Iaina Stirlinga, dyrektora firmy, zrównoważone produkty, szczególnie w obszarze żywności i napojów, „niewątpliwie stanowią przyszłość” i „staną się jedną z głównych sił napędzających gospodarkę w nadchodzących latach, nie tylko w Szkocji, ale również na całym świecie”.

Źródło: JanTrautscholdPhotography/Shutterstock

Autor

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partnerzy portalu

Partner cyklu "Miasta Przyszłości"

Partner cyklu "Żyj wolniej"

Partner naukowy

Bartosz Kwiatkowski

Dyrektor Frank Bold, absolwent prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, wiceprezes Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu, ekspert prawny polskich i międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Patrycja Satora

Menedżerka organizacji pozarządowych z ponad 15 letnim stażem – doświadczona koordynatorka projektów, specjalistka ds. kontaktów z kluczowymi klientami, menadżerka ds. rozwoju oraz PR i Public Affairs.

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.