W tym roku odnotowano wyjątkowe straty w plonach owoców mango. Zwłaszcza odmiana Alphonso nie dała wysokiego urodzaju. Głównymi przyczynami były pozasezonowe deszcze, wahania temperatury oraz gradacja szkodników.
Region Konkan w tym roku poniósł duże straty w plonach owoców mango. Jest to obszar około 164 tys. ha, leżący nad Oceanem Indyjskim w stanie Maharasztra, u zachodnich wybrzeży Indii. Składa się on z pięciu dystryktów, w tym. m.in. Sindhudurg.
Przyczyny strat w plonach owoców mango
Częste pozasezonowe deszcze, w szczególności dotkliwe w trakcie kwitnienia i rozwoju owoców mango, to jedna z głównych przyczyn ich niskich plonów. Poza tym mniejsza liczba zimnych dni, czy też występowanie niskich temperatur przez zbyt długi czas, wraz z nagłym wzrostem maksymalnej temperatury w okresie od lutego do marca, sprzyjały zaburzeniom fenologii drzew w cieplejszych miesiącach.
– Zmiany pogody panujące w regionie Konkan zaburzyły fenologię upraw. Zwłaszcza dynamikę wzrostu wegetatywnego. Ostatecznie wpłynęło to na reprodukcyjny cykl życiowy rośliny – powiedział dziennikarzowi Yogeshowi Parulekarowi adiunkt na Wydziale Ogrodnictwa, dr Balasaheb Sawant Konkan Krishi Vidyapeeth. – Wpływa to na cykl produkcyjny, opóźniając sezon zbiorów, jakość produktów i ekonomii.
Wzrost cen owoców mango
W tym roku Komitet Rynku Produktów Rolnych i Żywego Inwentarza (APMC) w Pune został otwarty pod koniec kwietnia. Hodowcy sprzedali na nim tylko od 1 tys. do 2 tys. skrzynek mango odmiany Alphonso. Sprzedawcy i handlarze owocami są niepocieszeni. W tym roku było mniej klientów niż rok temu. Tuzin Alphonso kosztował wówczas od 500 do 700, a tego lata od 700 do 1000 rupii.
– Ogólnie rzecz biorąc, Pune APMC otrzymuje od ośmiu do 10 tys. skrzynek [mango Alphonso] na Akshay Tritiya — mówi Rohan Ursal z DB Ursal and Grandsons, wiodącej firmy handlowej. – Jednakże w tym roku było marne 1 tys. pudełek mango Konkan Alphonso (lokalnie znane jako hapus), konkurując ze swoim imiennikiem uprawianym w sadach Gulbarga i Bidar w Karnatace.
Odmładzanie owoców mango
Sindhudurg to obecnie jeden z najpopularniejszych regionów upraw mango Alphonso. Rolnik Vidyadhar Joshi z Devgadh jest jednym z pierwszych, który wprowadził metody odmładzania swoich starzejących się drzew. Tych, które nie są w stanie urodzić znacznych owoców.
– Pojawianie się nowych liści w listopadzie prowadzi do częstych przypadków opóźnionego kwitnienia i opadania owoców. Doprowadziło to do strat w produkcji – mówi Joshi. – Mgliste warunki pogodowe w czasie kwitnienia w grudniu zapoczątkowały niewłaściwe zapylanie i zwiększoną gradację nowych szkodników. Są to: wciornastki, omacnica owocowa, muchówka i wełnowiec.
Porady dla hodowców
Mahesh Kulkarni, kierownik projektu Center of Excellence for Mango i adiunkt w College of Horticulture w Dapoli, twierdzi, że można uniknąć szkodliwego wpływu zmian klimatu na owoce mango. Mianowicie należy podjąć takie praktyki hodowlane, w których ma się bieżący kontakt z naukowcami z uniwersytetu.
– Na przykład, jeśli temperatury są wysokie, rolnik powinien zainicjować nawadnianie, czego tradycyjnie nie robi, ponieważ nie jest to wskazane podczas zawiązywania owoców. Aby uniknąć przypalenia, owoce muszą być pakowane w worki, czego w większości sadów nie wykonuje się, ponieważ drzewa urosły zbyt wysoko, aby zapewnić łatwy dostęp – mówi Kulkarni.
Mango uprawia się w Indiach w ciągu trzech pór roku — oprócz zimy.
– Uprawa mango obejmuje około trzech różnych pór roku, dlatego jest bardzo podatna na zmiany klimatyczne. Rolnicy, którzy systematycznie stosują się do zaleceń naukowych i stosują worki, są w stanie produkować piękne i smaczne mango – mówi T. Damodaran, dyrektor Indyjskiego Instytutu Badań Rolniczych w Centralnym Instytucie Ogrodnictwa Subtropikalnego w Rehmankhera w stanie Uttar Pradesh.
Gdy owoce mango mają od 45 do 55 dni, wówczas pakuje się je w worki i trzyma się je w nich aż do zbiorów. Ta technika nie wymaga żadnych oprysków pestycydami po umieszczeniu owoców w workach.
Straty w plonach owoców mango u hodowców niestosujących worków
Spadek ilości i jakości owoców mango w tym roku spowodowały nie tylko pozasezonowe deszcze, ale również burze gradowe oraz gradacje gąsienic ćmy Achaea janata.
Nie tylko hodowcy mango z Maharasztry ponieśli niepowetowane straty, ale również ci ze stanu Uttar Pradesh na granicy z Nepalem. To właśnie tam przyczyną główną były przedwczesne opady deszczu oraz gradacje wielu szkodników owadów. Niepoddane zabiegom workowania owoce mango były podatne na wiele zaburzeń fizjologicznych. Wiele z nich po prostu nie wytrzymało ciężkich warunków klimatycznych oraz gradacji szkodników.
Spora część rodzimych odmian owoców mango, takich jak Alphonso, Kesar, Dasheri, Chausa, Langda i Lucknowi, a także odmiany hybrydowe, takie jak Amrapali i Mallika, niepoddana zabiegom workowania, utraciła swój naturalny smak i kolor. Ponadto wiele owoców było niedojrzałych.
Naukowcy wyciągnęli wnioski, że stało się tak dlatego, że hodowcy nie poddali owoców dobrym praktykom przeciwdziałającym konsekwencjom zmian klimatu. To znaczy: nie zabezpieczyli ich przed nagłymi wahaniami temperatur i nagłymi opadami deszczu oraz gwałtownymi gradacjami szkodników. W związku z tym, bez konsultacji z naukowcami, rolnicy nieworkujący mango ponieśli straty w plonach.
Źródła:
- india.mongabay.com/2023/06/unseasonal-rain-high-temperatures-affect-alphonso-yield-in-maharashtra/
- www.livemint.com/news/india/climate-change-why-season-special-mangoes-are-lacking-colour-and-flavour-this-year-pest-attack-unseasonal-rain-11688873940261.html
- curlytales.com/this-season-special-mangoes-lacked-colour-flavour-due-to-climate-change-details-here/
–
Zdjęcie tytułowe: Mr Subir Halder/Shutterstock