Do końca wieku może zniknąć nawet 92 proc. lodowców w Alpach

316
0
Podziel się:

Dalszy postęp zmian klimatycznych może doprowadzić do utraty nawet 92 proc. alpejskich lodowców do końca wieku – wynika z ustaleń naukowców z Aberystwyth University. Zmiana odbije się na lokalnej hydrologii, wpływając na lokalne ekosystemy, jak i życie ludzi w regionie.

Naukowcy z Aberystwyth University przeprowadzili modelowanie, którego celem było sprawdzenie, jak dalszy przebieg zmian klimatu wpłynie na topnienie lodowców w Alpach. Wykorzystano w tym celu historyczne dane od 1901 roku, obejmujące cały region Alp, które zestawiono następnie z prognozami na temat warunków klimatycznych.

Z analizy wynika, że zdecydowana większość alpejskich lodowców zniknie do końca wieku. W skrajnym przypadku taki los czeka 92 proc. z nich.

“Te lodowce wpływają na wszystko, od ekosystemów, po populacje ludzi. Jednym z największych skutków dla lokalnej ludności w Alpach będą te dotyczące zasobów wodnych, a także zmiany w topnieniu i spływie wód. Będzie to miało konsekwencje dla zasobów wody pitnej, upraw, nawadniania, infrastruktury sanitarnej i energetyki wodnej” – podkreśla prof. Neil Glasser z Aberystwyth University, koordynator projektu.

Czytaj także: Koronawirus to tylko początek? Topnienie lodowców może uwolnić kolejne źródła chorób

Obecnie w regionie Alp znajduje się około 4 tys. lodowców. Wiele z nich położonych jest w miejscu znanych kurortów narciarskich, jak lodowiec Klein Matterhorn w Zermatt w Szwajcarii, Hintertux w Austrii i La Grand Motte w Tignes we Francji.

Autorzy badania podkreślają, że jest to pierwsza tego typu prognoza, która może pozwolić na zrozumienie procesów zachodzących także w przypadku innych lodowców na świecie. Zaznaczają, że choć obserwuje się poważniejsze skutki zmian klimatu, zanik lodowców jest swojego rodzaju “kopalnianym kanarkiem”, który informuje nas o skali problemu.

_

Z pełnymi wynikami analiz można zapoznać się tutaj.

Źródło: Aberystwyth University

Zdjęcie: Shutterstock/Sergiy Palamarchuk

Podziel się: