Populacja niedźwiedzi polarnych w niebezpieczeństwie. Z głodu stają się kanibalami

750
0
Podziel się:

Naukowcy z Rosyjskiej Akademii Nauk twierdzą, że wśród niedźwiedzi polarnych zamieszkujących rosyjską część Arktyki nasila się zjawisko kanibalizmu. Powodami mają być przemysł wydobywczy i postępujące zmiany klimatyczne.

Według rosyjskich badaczy – cytowanych przez agencję Interfax – zjawisko staje się coraz częstsze (na terenach kontrolowanych przez Federację Rosyjską), przede wszystkim ze względu na działalność człowieka w regionie. Intensywne wydobycie i transportowanie gazu ma ich zdaniem prowadzić do degradacji terenów łowieckich, utrudniając niedźwiedziom zdobycie pożywienia. Naukowcy podkreślają, że nie sprzyja im również zmiana klimatu.

Czytaj także: Kanadyjska Arktyka rozmarza szybciej niż sądzono. Tak jak teraz miało być dopiero w 2090 roku

Zmiany klimatyczne były również obarczane winą za ubiegłoroczne wypady niedźwiedzi w kierunku rosyjskich miasteczek na Syberii. Głodne osobniki plądrowały wówczas wysypiska śmieci, a nawet okoliczne gospodarstwa. [Szczegółowo opisywaliśmy ten temat TUTAJ]

Zjawisko kanibalizmu wśród niedźwiedzi polarnych uwiecznili przed pięcioma laty filmowcy National Geographic. Z ówczesnych ustaleń wynikało, że to brak pożywienia skłonił niedźwiedzie do pożerania przedstawicieli własnego gatunku, najczęściej młodych oraz mniejszych samic. “Materiał filmowy jest stosunkowo rzadki, ale samo zdarzenie prawdopodobnie nie” – komentował wówczas Ian Stirling, biolog z University of Alberta. Podkreśla on, że kanibalizm wśród niedźwiedzi polarnych bywa czymś naturalnym w sytuacjach skrajnego głodu.

Problem w tym – jak twierdzą Rosjanie – że dochodzi do niego coraz częściej.

Niepokojące wnioski na temat niedźwiedzi polarnych – tym razem w kanadyjskiej i grenlandzkiej części Arktyki – płyną również z badań opublikowanych w tym miesiącu przez naukowców z University of Washington. Z ich obserwacji wynika, że spędzają one coraz mniej czasu na lodzie – będącym głównym miejscem ich polowań na foki – natomiast więcej na lądzie, gdzie przede wszystkim bazują na własnych zapasach tłuszczu. Statystycznie w ciągu roku niedźwiedzie spędzają na lodzie średnio o nawet 30 dni mniej niż miało to miejsce w latach 90-tych.

Sugeruje to, że zamieszkiwane przez nie tereny w coraz mniejszym stopniu są w stanie zaspokoić potrzeby wszystkich osobników. Potwierdza to również druga obserwacja badaczy: niedźwiedzie są statystycznie chudsze niż jeszcze przed 20 laty.

_

Zdjęcie: Shutterstock/ylq

Podziel się:
Wesprzyj nas!

Ładowanie danych zbiórki...

Wesprzyj SmogLab!