Udostępnij

Mango tracą kolor i smak. Rolnicy notują gigantyczne straty

31.07.2023

W tym roku odnotowano wyjątkowe straty w plonach owoców mango. Zwłaszcza odmiana Alphonso nie dała wysokiego urodzaju. Głównymi przyczynami były pozasezonowe deszcze, wahania temperatury oraz gradacja szkodników.

Region Konkan w tym roku poniósł duże straty w plonach owoców mango. Jest to obszar około 164 tys. ha, leżący nad Oceanem Indyjskim w stanie Maharasztra, u zachodnich wybrzeży Indii. Składa się on z pięciu dystryktów, w tym. m.in. Sindhudurg.

 class=
Rys. Region Konkan w stanie Maharasztra. Źródło: Abhijitsathe/Cc-by-sa-3.0

Przyczyny strat w plonach owoców mango

Częste pozasezonowe deszcze, w szczególności dotkliwe w trakcie kwitnienia i rozwoju owoców mango, to jedna z głównych przyczyn ich niskich plonów. Poza tym mniejsza liczba zimnych dni, czy też występowanie niskich temperatur przez zbyt długi czas, wraz z nagłym wzrostem maksymalnej temperatury w okresie od lutego do marca, sprzyjały zaburzeniom fenologii drzew w cieplejszych miesiącach.

– Zmiany pogody panujące w regionie Konkan zaburzyły fenologię upraw. Zwłaszcza dynamikę wzrostu wegetatywnego. Ostatecznie wpłynęło to na reprodukcyjny cykl życiowy rośliny – powiedział dziennikarzowi Yogeshowi Parulekarowi adiunkt na Wydziale Ogrodnictwa, dr Balasaheb Sawant Konkan Krishi Vidyapeeth. – Wpływa to na cykl produkcyjny, opóźniając sezon zbiorów, jakość produktów i ekonomii.

Wzrost cen owoców mango

W tym roku Komitet Rynku Produktów Rolnych i Żywego Inwentarza (APMC) w Pune został otwarty pod koniec kwietnia. Hodowcy sprzedali na nim tylko od 1 tys. do 2 tys. skrzynek mango odmiany Alphonso. Sprzedawcy i handlarze owocami są niepocieszeni. W tym roku było mniej klientów niż rok temu. Tuzin Alphonso kosztował wówczas od 500 do 700, a tego lata od 700 do 1000 rupii.

– Ogólnie rzecz biorąc, Pune APMC otrzymuje od ośmiu do 10 tys. skrzynek [mango Alphonso] na Akshay Tritiya — mówi Rohan Ursal z DB Ursal and Grandsons, wiodącej firmy handlowej. – Jednakże w tym roku było marne 1 tys. pudełek mango Konkan Alphonso (lokalnie znane jako hapus), konkurując ze swoim imiennikiem uprawianym w sadach Gulbarga i Bidar w Karnatace.

 class=
Fot. Pudełko mango odmiany Gir Kesar w Indiach. 5 czerwca 2023 r. Źródło: Rainbow_dazzle/Shutterstock

Odmładzanie owoców mango

Sindhudurg to obecnie jeden z najpopularniejszych regionów upraw mango Alphonso. Rolnik Vidyadhar Joshi z Devgadh jest jednym z pierwszych, który wprowadził metody odmładzania swoich starzejących się drzew. Tych, które nie są w stanie urodzić znacznych owoców.

– Pojawianie się nowych liści w listopadzie prowadzi do częstych przypadków opóźnionego kwitnienia i opadania owoców. Doprowadziło to do strat w produkcji – mówi Joshi. – Mgliste warunki pogodowe w czasie kwitnienia w grudniu zapoczątkowały niewłaściwe zapylanie i zwiększoną gradację nowych szkodników. Są to: wciornastki, omacnica owocowa, muchówka i wełnowiec.

Porady dla hodowców

Mahesh Kulkarni, kierownik projektu Center of Excellence for Mango i adiunkt w College of Horticulture w Dapoli, twierdzi, że można uniknąć szkodliwego wpływu zmian klimatu na owoce mango. Mianowicie należy podjąć takie praktyki hodowlane, w których ma się bieżący kontakt z naukowcami z uniwersytetu.

– Na przykład, jeśli temperatury są wysokie, rolnik powinien zainicjować nawadnianie, czego tradycyjnie nie robi, ponieważ nie jest to wskazane podczas zawiązywania owoców. Aby uniknąć przypalenia, owoce muszą być pakowane w worki, czego w większości sadów nie wykonuje się, ponieważ drzewa urosły zbyt wysoko, aby zapewnić łatwy dostęp – mówi Kulkarni.

Mango uprawia się w Indiach w ciągu trzech pór roku — oprócz zimy.

– Uprawa mango obejmuje około trzech różnych pór roku, dlatego jest bardzo podatna na zmiany klimatyczne. Rolnicy, którzy systematycznie stosują się do zaleceń naukowych i stosują worki, są w stanie produkować piękne i smaczne mango – mówi T. Damodaran, dyrektor Indyjskiego Instytutu Badań Rolniczych w Centralnym Instytucie Ogrodnictwa Subtropikalnego w Rehmankhera w stanie Uttar Pradesh.

Gdy owoce mango mają od 45 do 55 dni, wówczas pakuje się je w worki i trzyma się je w nich aż do zbiorów. Ta technika nie wymaga żadnych oprysków pestycydami po umieszczeniu owoców w workach.

Straty w plonach owoców mango u hodowców niestosujących worków

Spadek ilości i jakości owoców mango w tym roku spowodowały nie tylko pozasezonowe deszcze, ale również burze gradowe oraz gradacje gąsienic ćmy Achaea janata.

Nie tylko hodowcy mango z Maharasztry ponieśli niepowetowane straty, ale również ci ze stanu Uttar Pradesh na granicy z Nepalem. To właśnie tam przyczyną główną były przedwczesne opady deszczu oraz gradacje wielu szkodników owadów. Niepoddane zabiegom workowania owoce mango były podatne na wiele zaburzeń fizjologicznych. Wiele z nich po prostu nie wytrzymało ciężkich warunków klimatycznych oraz gradacji szkodników.

 class=
Fot. Zbliżenie na gałązkę drzewa mango Alphonso z kwiatami i niedojrzałymi owocami. Źródło: Ram Kulkarni/Wikimedia Commons.

Spora część rodzimych odmian owoców mango, takich jak Alphonso, Kesar, Dasheri, Chausa, Langda i Lucknowi, a także odmiany hybrydowe, takie jak Amrapali i Mallika, niepoddana zabiegom workowania, utraciła swój naturalny smak i kolor. Ponadto wiele owoców było niedojrzałych.

Naukowcy wyciągnęli wnioski, że stało się tak dlatego, że hodowcy nie poddali owoców dobrym praktykom przeciwdziałającym konsekwencjom zmian klimatu. To znaczy: nie zabezpieczyli ich przed nagłymi wahaniami temperatur i nagłymi opadami deszczu oraz gwałtownymi gradacjami szkodników. W związku z tym, bez konsultacji z naukowcami, rolnicy nieworkujący mango ponieśli straty w plonach.

Źródła:

  • india.mongabay.com/2023/06/unseasonal-rain-high-temperatures-affect-alphonso-yield-in-maharashtra/
  • www.livemint.com/news/india/climate-change-why-season-special-mangoes-are-lacking-colour-and-flavour-this-year-pest-attack-unseasonal-rain-11688873940261.html
  • curlytales.com/this-season-special-mangoes-lacked-colour-flavour-due-to-climate-change-details-here/

Zdjęcie tytułowe: Mr Subir Halder/Shutterstock

Autor

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Udostępnij

Zobacz także

Wspierają nas

Partner portalu

Joanna Urbaniec

Dziennikarka, fotografik, działaczka społeczna. Od 2010 związana z grupą medialną Polska Press, publikuje m.in. w Gazecie Krakowskiej i Dzienniku Polskim. Absolwentka Krakowskiej Szkoła Filmowej, laureatka nagród filmowych, dwukrotnie wyróżniona nagrodą Dziennikarz Małopolski.

Przemysław Błaszczyk

Dziennikarz i reporter z 15-letnim doświadczeniem. Obecnie reporter radia RMF MAXX specjalizujący się w tematach miejskich i lokalnych. Od kilku lat aktywnie angażujący się także w tematykę ochrony środowiska.

Hubert Bułgajewski

Ekspert ds. zmian klimatu, specjalizujący się dziedzinie problematyki regionu arktycznego. Współpracował z redakcjami „Ziemia na rozdrożu” i „Nauka o klimacie”. Autor wielu tekstów poświęconych problemom środowiskowym na świecie i globalnemu ociepleniu. Od 2013 roku prowadzi bloga pt. ” Arktyczny Lód”, na którym znajdują się raporty poświęcone zmianom zachodzącym w Arktyce.

Jacek Baraniak

Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Ochrony Środowiska jako specjalista ds. ekologii i ochrony szaty roślinnej. Członek Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot i Klubu Przyrodników oraz administrator grupy facebookowej Antropogeniczne zmiany klimatu i środowiska naturalnego i prowadzący blog „Klimat Ziemi”.

Martyna Jabłońska

Koordynatorka projektu, specjalistka Google Ads. Zajmuje się administacyjną stroną organizacji, współpracą pomiędzy organizacjami, grantami, tłumaczeniami, reklamą.

Przemysław Ćwik

Dziennikarz, autor, redaktor. Pisze przede wszystkim o zdrowiu. Publikował m.in. w Onet.pl i Coolturze.

Karolina Gawlik

Dziennikarka i trenerka komunikacji, publikowała m.in. w Onecie i „Gazecie Krakowskiej”. W tekstach i filmach opowiada o Ziemi i jej mieszkańcach. Autorka krótkiego dokumentu „Świat do naprawy”, cyklu na YT „Można Inaczej” i Kręgów Pieśni „Cztery Żywioły”. Łączy naukowe i duchowe podejście do zagadnień kryzysu klimatycznego.

Jakub Jędrak

Członek Polskiego Alarmu Smogowego i Warszawy Bez Smogu. Z wykształcenia fizyk, zajmuje się przede wszystkim popularyzacją wiedzy na temat wpływu zanieczyszczeń powietrza na zdrowie ludzkie.

Klaudia Urban

Z wykształcenia mgr ochrony środowiska. Od 2020 r. redaktor Odpowiedzialnego Inwestora, dla którego pisze głównie o energetyce, górnictwie, zielonych inwestycjach i gospodarce odpadami. Zainteresowania: szeroko pojęta ochrona przyrody; prywatnie wielbicielka Wrocławia, filmów wojennych, literatury i poezji.

Maciej Fijak

Redaktor naczelny SmogLabu. Z portalem związany od 2021 r. Autor kilkuset artykułów, krakus, działacz społeczny. Pisze o zrównoważonych miastach, zaangażowanym społeczeństwie i ekologii.

Sebastian Medoń

Z wykształcenia socjolog. Interesuje się klimatem, powietrzem i energetyką – widzianymi z różnych perspektyw. Dla SmogLabu śledzi bieżące wydarzenia, przede wszystkim ze świata nauki.

Tomasz Borejza

Zastępca redaktora naczelnego SmogLabu. Dziennikarz naukowy. Wcześniej/czasami także m.in. w: Onet.pl, Przekroju, Tygodniku Przegląd, Coolturze, prasie lokalnej oraz branżowej.